Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitys kaakkoisrajalle alkaa

28.9.2011

<p>Pienpedoille tarkoitettujen raivotautisyöttirokotteiden lentolevitys kaakkoisrajalle aloitetaan tänä syksynä perjantaina 30.9.2011. Lentolevitys pyritään saamaan päätökseen neljän viikon kuluessa. Lennot ajoittuvat päivittäin klo 7–20 välille. Syöttirokotteiden levityksellä pyritään estämään metsäraivotaudin mahdollinen leviäminen Suomeen.</p>

Tänä syksynä syöttirokotusaluetta on laajennettu Venäjän Karjalassa todetun raivotautitapauksen vuoksi. Syötit levitetään kaakkoisrajalle vesistöjä lukuun ottamatta 40 km leveälle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle ja edelleen 20 km leveälle vyöhykkeelle etelärannikkoa pitkin Pyhtäälle. Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 km2. Lentolevityksen aikana pudotetaan yhteensä 180 000 syöttirokotetta.

Lentolevityksessä käytettävät syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 cm:n kokoisia ja noin 30 gramman painoisia ruskeita paloja, joissa on voimakas kalauutteen haju. Syöttien sisällä olevat rokotteet sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia, jotka ovat vaarattomia eläimille.

Syötit tulee jättää maastossa rauhaan, jotta pienpedot eivät jätä syöttejä syömättä ihmisen hajun vuoksi. Jos henkilö epähuomiossa koskee eläimen auki puremaan folioon ja altistuu rokotteelle esim. käsien haavojen kautta, saamalla rokotetta suuhun tai silmien limakalvolle, likaantuneet kohdat tulee huuhdella huolellisesti vedellä ja tarvittaessa pestä saippualla. Tämän jälkeen on otettava yhteyttä terveyskeskukseen.

Suomi on ollut virallisesti raivotaudista vapaa maa vuodesta 1991. Raivotaudin esiintymistä seurataan jatkuvasti tutkimalla näytteitä luonnonvaraisista eläimistä. Lisäksi rokotusalueelta ja sen läheisyydestä tutkitaan pienpetoja syöttirokotusten tehon seuraamiseksi. Vuonna 2010 tutkittiin yhteensä 445 luonnonvaraista eläintä raivotaudin varalta. Näistä suurin osa oli supikoiria ja kettuja. Lisäksi tutkittiin 45 kotieläintä. Kaikki näytteet olivat kielteisiä raivotaudin varalta.

Jos luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, tulee siitä ilmoittaa välittömästi kunnan- tai läänineläinlääkärille tai poliisille, joka huolehtii eläimen toimittamisesta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi. Lisäksi on tärkeää, että rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästetyt tai muuten kuolleet ketut ja supikoirat sekä muut pienpedot saadaan seurantatutkimuksiin. Näytteet lähetetään Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikköön Ouluun. Tutkimukset ovat maksuttomia.

Lisätietoja pienpetojen lähettämisestä (Evira)
Lisätietoa raivotaudista (Evira)

Lisätietoja:

Erikoistutkija Tiina Nokireki, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 413 1687
Erikoistutkija Ulla-Maija Kokkonen, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 526 2065
Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 040 489 3348

Aihealueet: