Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitys kaakkoisrajalle alkaa

29.9.2010

<p>Pienpedoille tarkoitettujen raivotautisyöttirokotteiden lentolevitys kaakkoisrajalle aloitetaan tänä syksynä torstaina 30.9.2010. Lentolevitys pyritään saamaan päätökseen kolmen viikon sisällä. Lennot ajoittuvat päivittäin klo 7–21 välille. Syöttirokotteiden levityksellä pyritään estämään metsäraivotaudin mahdollinen leviäminen Suomeen.</p>

Lentolevityksen aikana pudotetaan kaakkoisrajalle 80 000 syöttirokotetta. Syötit levitetään vesistöjä lukuun ottamatta 25–30 km leveälle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Värtsilän korkeudelta Virolahdelle ja edelleen etelärannikkoa pitkin Pyhtäälle. Lentolevityksen kokonaispinta-ala on 5000 km², josta 1000 km² on vesistöä.

Lentolevityksessä käytettävät syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 cm:n kokoisia ja noin 30 gramman painoisia ruskeita paloja, joissa on voimakas kalauutteen haju. Syöttien sisällä olevat rokotteet sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia, jotka ovat vaarattomia eläimille.

Syötit tulee jättää maastossa rauhaan. Henkilön, joka on saanut rokotetta suun tai silmien limakalvoille tai avohaavoihin, tulee huuhdella likaantuneet kohdat huolellisesti vedellä ja tarvittaessa pestä saippualla sekä kääntyä terveyskeskuksen puoleen.

Petoeläimiä tutkitaan jatkuvasti raivotaudin varalta. Jos luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, tulisi siitä ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille tai poliisille, joka huolehtii eläimen toimittamisesta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi.
Kentältä lähetettyjen, epäilyttävästi käyttäytyneiden eläinten lisäksi raivotaudin esiintymistä ja syöttirokotteiden tehoa seurataan tutkimalla pienpetoja etenkin rokotusalueella. On tärkeää, että rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästetyt tai muuten kuolleet ketut ja supikoirat sekä muut pienpedot saadaan seurantatutkimuksiin. Näytteet lähetetään Eviran Kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikköön Ouluun. Tutkimukset ovat maksuttomia.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Miia Jakava-Viljanen, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 351 0308
Ylitarkastaja Miia Kauremaa, Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 0400 318 510

Aihealueet: