Raivotaudin syöttirokotteiden levitysaluetta laajennetaan

8.9.2011

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suunnittelee yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosaston kanssa luonnonvaraisten petoeläinten raivotautirokotusalueen laajentamista Pohjois-Karjalaan sekä nykyisen rokotusalueen leventämistä. Tavoitteena on ehkäistä raivotaudin (rabieksen) leviäminen Suomeen Venäjältä. Viranomaistoimin tehtävän petoeläinten rokottamisen lisäksi raivotaudin leviämisen ennaltaehkäisyssä ja ihmisten suojaamisessa on tärkeää, että kissat ja koirat on rokotettu asianmukaisesti raivotautia vastaan.</p>

Raivotauti kuuluu Suomen eläintautilainsäädännön mukaan lakisääteisesti vastustettaviin, vaarallisiin eläintauteihin. Tartunnan pääasiallisia levittäjiä ovat luonnonvaraiset petoeläimet kuten kettu ja supikoira sekä kotieläimistä koira ja kissa. Tartunta leviää erityisesti pureman välityksellä.

Pienpetojen rokottaminen on ensisijainen toimi luonnonvaraisten eläinten raivotaudin hävittämisessä. Nykyinen rokotusohjelma kattaa 20 kilometrin levyisen raja-alueen, joka ulottuu Pyhtäältä Värtsilän korkeudelle Tohmajärvellä. Rokotetta sisältävät syötit levitetään maastoon keväisin ja syksyisin. Evira on käynnistänyt selvitykset pienpetojen raivotautirokottamisessa käytettyjen rokotteiden lisäerien saamiseksi maahan vielä tämän syksyn aikana. Tavoitteena on laajentaa nykyistä rokotusaluetta pohjoisemmaksi Pohjois-Karjalassa ja leventää nykyinen 20 kilometrin levyinen vyöhyke 40 kilometriin Suomen itärajasta.

Raivotaudin vastustusta rahoitetaan osittain Euroopan unionin rahoituksella. Suomi pyrkii saamaan lisärahoitusta EU:sta rokotusalueen laajentamista varten. Tavoitteena on pitää raivotauti pois maasta. Tietoa uusista raivotautitapauksista Venäjän Karjalasta ei ole tullut elokuun viimeisen viikon tapauksen jälkeen.

Lue lisää
Eläinten rokotuksista (Evira)
Pienpetojen tutkimisesta (Evira)
Raivotaudista (Evira)

Lisätietoja:
Pienpetojen syöttirokotteiden levittämisestä:
erikoistutkija Ulla-Maija Kokkonen, p. 050 5262065 ja tutkimusyksikön johtaja Liisa Kaartinen, p. 040 840 7364

Koirien ja kissojen rokotuksista:
erikoistutkija Karoliina Alm-Packalen, p. 040 486 0052

Pienpetojen tutkimisesta:
tutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248

Raivotaudin vastustamisesta:
ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348

Aihealueet: