Ranaviruksia vihersammakosta, turskasta ja piikkikampelasta

5.10.2010

<p>Evira on tutkinut kalojen ja sammakoiden ranaviruksia ja osallistunut hiljattain valmistuneeseen EU:n rahoittamaan hankkeeseen. Evirassa kehitettiin ranavirusten erotusmenetelmiä ja tunnistettiin yhteistyössä eurooppalaisten tutkimuskumppaneiden kanssa Euroopan alueelta löytyneitä ranaviruksia. Ranavirukset infektoivat kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita. Ranavirukset eivät tartu ihmiseen tai muihin nisäkkäisiin.</p>

Yhteistyössä Tanskan eläinlääketieteellisen instituutin (National Veterinary Institute, Århus) kanssa tutkittiin Tanskassa vihersammakosta, turskasta ja piikkikampelasta löydettyjä ranaviruskantoja. Sammakkovirus eristettiin Tanskassa kesän 2008 taudinpurkauksesta, jossa kuoli yli tuhat vihersammakkoa. Turskan ja piikkikampelan ranavirukset eristettiin oireettomista tanskalaisista kaloista. Tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin mm. virusten taudinaiheuttamiskykyä sekä geneettisiä ominaisuuksia. Turskan ja piikkikampelan virukset eivät aiheuttaneet koeolosuhteissa kuolleisuutta kirjolohen poikasille. Tutkimukset kuitenkin paljastivat, että molemmat kaloista eristetyt virukset sekä vihersammakoista eristetty ranaviruskanta ovat geneettisesti läheistä sukua sekä Australiassa että Euroopassa tautia aiheuttaville ranaviruksille.

Ranavirukset ovat suurikokoisia Iridoviridae-heimon DNA-viruksia, joiden aiheuttamia taudinpurkauksia on raportoitu useissa maissa ympäri maailmaa. Ranavirukset voivat aiheuttaa kuolemaan johtavan yleisinfektion sekä luonnossa elävissä että kasvatetuissa kaloissa ja sammakkoeläimissä. Yksittäisissä tapauksissa sammakoiden ranavirusten on todettu aiheuttavan tautia myös kaloissa ja päinvastoin. Sammakkoeläimistä on löydetty useita ranaviruksia niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa ja virusten ajatellaan olevan osasyynä sammakkojen maailmanlaajuiseen vähenemiseen. Australiassa eräs ranaviruksista ( Epizootic haematopoietic necrosis -virus, EHNV) on aiheuttanut tautia ja kuolleisuutta ahvenessa ja kirjolohessa. Euroopassa ranavirukset ovat olleet syynä monnien joukkokuolemiin mm. Ranskassa ja Italiassa. Suomesta ranavirus on löydetty tähän mennessä ainoastaan terveistä kuhanpoikasista.

Tutkimustulokset on julkaistu kansainvälisissä julkaisuissa:
Ariel E, Holopainen R, Olesen NJ, Tapiovaara H., 2010. Comparative study of ranavirus isolates from cod (Gadus morhua) ans turbot (Psetta maxima) with reference to other ranaviruses. Archives of Virology. 155: 1261-1271.
Ariel E, Kielgast J, Svart HE, Larsen K, Tapiovaara H, Bang Jensen B, Holopainen R, 2009. Ranavirus in wild edible frogs Pelophylax kl. esculentus in Denmark. Diseases of Aquatic Organisms. 85:7-14.

Tutustu tutkimushankkeeseen Uudet iridovirustaudit kasvavana uhkana Euroopan luonnonkaloille ja vesiekosysteemeille (RANA)

Lisätietoja:
tutkija Riikka Holopainen, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 0207724579,
riikka.holopainen at-merkki.gif : 1Kb evira.fi
erikoistutkija Hannele Tapiovaara, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 0207724589, hannele.tapiovaara at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Aihealueet: