Rokotuksia hevosinfluenssaa vastaan suositellaan

3.4.2007

<div>Etelä-Suomen ravureissa on todettu hengitystiesairautta, jonka oireita ovat olleet kuume, sierainvuoto ja yskä. Infektio on kehittynyt epidemiaksi ainakin Etelä-Suomessa. Ensimmäiset näytteet tulivat 2. huhtikuuta. Alustavassa Real-Time PCR tutkimuksessa (M-geeni) on todettu influenssa A virus. </div>

Hevosinfluenssa on helposti leviävä hevosten virustauti. Se leviää joko suoraan hevosesta toiseen tai tartunnan saaneiden hevosten eritteiden (räkä, sylki, sierainlima) välityksellä. Taudin itämisaika on 24 – 48 tuntia. Taudin diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin sekä viruksen tai vasta-aineiden osoittamiseen. Influenssaa epäiltäessä eläimestä otetaan sierainlimanäyte viruksen tai pariseeruminäytteet vasta-aineiden osoittamiseksi.

Hevosten rokottamisella voidaan tehokkaasti rajoittaa hevosinfluenssa leviämistä ja jopa estää epidemiat. Paras suoja saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio (esim. koko talli). Rokotteiden antama suoja hevosinfluenssaa vastaan on lyhytaikainen, joten riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein. Rokotettukin hevonen voi levittää tartuntaa, vaikka ei itse sairastu.

Lisätietoja:
Tutkimusyksikön johtaja, professori Liisa Sihvonen puh. 050 553 9226
Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Miia Jakava-Viljanen, puh. 050 351 0308

 

Aihealueet: