Saksan dioksiinitapahtumilla ei yhteyttä Suomeen

18.4.2011

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran teettämissä tutkimuksissa ei ole löytynyt raja-arvoja ylittäviä määriä dioksiinia. Tutkimukset käynnistettiin helmikuussa, kun Saksassa löydettiin dioksiinia tuotantoeläinten rehuista.</p>

Tutkituissa rehu- ja elintarvikenäytteissä ei todettu säädösten vastaisia dioksiinipitoisuuksia. Rehuista tutkittiin rehuun käytettäviä kasvi- ja eläinrasvoja sekä niitä sisältäviä rehuseoksia, joista ei löydetty raja-arvon ylittäviä määriä dioksiinia. Näytteitä otettiin yhteensä 23 kappaletta. Lisäksi dioksiinia tutkittiin neljästä vähittäismyynnissä olleesta saksalaisesta makkarasta ja kahdesta tukkumyynnissä olleesta sianlihasta. Yhdestäkään näytteestä ei löydetty raja-arvon ylittäviä määriä dioksiinia.

Rehuturvallisuuteen liittyviä tutkimuksia tehdään Suomessa sekä kasvi- että eläinperäisistä rehuista rehualan toimijoiden omavalvontana ja viranomaisvalvontana. Dioksiinitutkimukset ovat osa Suomen kansallista rehuvalvontaa.

Evira seuraa tilannetta EU:n nopean hälytysjärjestelmän (RASFF) välityksellä. Euroopan komissio tiedottaa jäsenvaltioille mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Saksan dioksiinitapauksella rehussa ei ole yhteyttä suomalaisten kuluttajien dioksiinialtistumiseen.

Lisätietoja:
Rehut: Ylitarkastaja Riitta Rannikko, p. 040 846 1153
Elintarvikkeet: Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, p. 050 386 8412
Dioksiinianalyysit: Yksikönjohtaja Kimmo Peltonen, p. 040 500 2614

Lisätietoja tapauksesta Euroopan komission sivulla: http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/dioxin_germany_en.htm

Aihealueet: