Saksan EHEC-epidemian aiheuttajaksi epäiltyjä ituja ei Suomessa

6.6.2011

<p>Suomeen ei tehtyjen selvitysten mukaan ole tuotu ituja yrityksestä, jonka tuottamien itujen on epäilty liittyvän EHEC-epidemiaan. Vahvistusta epidemian alkuperästä ei kuitenkaan ole saatu Saksan viranomaisilta.</p>

Suomessa ei ole todettu iduista peräisin olevia EHEC-epidemioita. Sen sijaan Suomessa on esiintynyt kaksi itujen aiheuttamaa salmonella-ruokamyrkytysepidemiaa vuosina 2007 ja 2009. Kyseessä olivat maahantuodut sinimailasen idut.

Evira muistuttaa, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti. Tämä koskee myös ituja. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta erityisesti WC:ssä käynnin jälkeen ja ettei sairaana valmisteta ruokaa.

Lisää tietoa EHEC-bakteerista: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavat_mikrobit/escherichia_coli/

Lisätietoja:
Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
Yksikönjohtaja Auli Vaarala, p. 050 386 8420

Aihealueet: