Salmonellaa esiintyy lintulaudoilla: ruokintapaikkojen puhtauteen kiinnitettävä huomiota

9.2.2007

<div>Tammi-helmikuun aikana Eviraan on aiempien vuosien tapaan toimitettu tutkittavaksi eri puolelta Suomea pikkulintuja, jotka ovat kuolleet salmonellabakteerin aiheuttamaan tulehdukseen. Salmonella on suolistobakteeri, joka leviää ulosteiden mukana ympäristöön ja tarttuu suun kautta. Ulosteperäisten bakteeritautien torjunnassa puhtaus on tärkeintä. </div>

Erityisesti lintulautojen alla maassa ruokailevilla linnuilla on suuri riski saada salmonellatartunta. Salmonellabakteeri voi säilyä ympäristössä pakkasessakin. Pieni osa terveistä linnuista voi kantaa salmonellaa. Talvella kovat pakkaset ja lumipeitteen paksuuntuminen saavat linnut kerääntymään joukolla lintulaudoille, minkä vuoksi bakteeritartunnoilla on mahdollisuus levitä tehokkaammin. Pikkulinnuilla esiintyvä salmonellatyyppi (Salmonella Typhimurium) voi tarttua myös muihin eläimiin ja ihmisiin.

Salmonellatartuntojen estämiseksi lintuja ei tulisi ruokkia suoraan maasta, jotta ne eivät pääsisi sotkemaan ruokaansa ulosteillaan. Ruokinta-automaattien pitäisi olla helposti puhdistettavia ja rakenteeltaan sellaisia, että linnut eivät pääse niihin sisään. Ruokintapaikan hoitajan tulee pestä kätensä aina ruokintapaikan hoidon jälkeen.

Tänä talvena suurin osa Eviraan näytteeksi toimitetuista linnuista on ollut urpiaisia, mutta myös punatulkut ja vihervarpuset ovat tyypillisiä salmonelloosin uhreja. Salmonelloosiin sairastunut lintu on tavallista kesympi ja sen höyhenet ovat pörhöllään. Tällaisia oireita voi esiintyä myös muissa lintujen sairauksissa. Kuolleessa linnussa ei ole päällepäin näkyviä merkkejä, joista voisi todeta salmonellakuoleman.

Kuollut lintu pitää siirtää pois ruokintapaikalta koskematta sitä paljain käsin. Linnun voi hävittää jätteiden mukana, mutta jos kuolleita tai sairaita lintuja näkyy alueella useita, niitä olisi hyvä lähettää maksuttomaan kuolinsyyn selvitykseen Eviran Oulun tutkimusyksikköön. Lähetyskulut maksaa lähettäjä. Mukaan liitetään vapaamuotoinen lähete, johon on merkitty lähetettävä eläinlaji, löytöpaikkakunta ja -aika, lähetysaika ja muut eläimeen liittyvät tiedot sekä lähettäjän yhteystiedot. Matkahuollon mukana lähetettäessä osoite on: Evira, Oulun tutkimusyksikkö, Matkahuolto, Oulu. Postiosoite näytelähetyksille on: Evira, Oulun tutkimusyksikkö, PL 517, 90101 Oulu.

Muistutamme myös Luonnontieteellisen keskusmuseon ruokintapaikkaseurantaan (http://www.fmnh.helsinki.fi/seurannat/ruokintapaikkaseuranta/index.htm) osallistuvia lintujen ja nisäkkäiden tautiseurannasta, johon liittyviä näytteitä otamme jatkuvasti vastaan. Lähetetiedoissa tulee tällöin ilmoittaa myös museon antama ruokintapaikan tunnusnumero.


Lisätietoja:
Eläinlääkäri Marja Isomursu, Oulun tutkimusyksikkö, Evira, puh. 020 77 24910 tai 020 77 24924

Aihealueet: