Salmonellaa munintakanoissa

4.3.2009

<div>Kahdella kananmunia tuottavalla tilalla on helmikuun aikana todettu Salmonella Tennessee -tartunta. Kolmannella munantuotantotilalla on todettu Salmonella Typhimurium -tartunta. Tartuntojen mahdollista yhteyttä toisiinsa selvitetään. Tutkimustulosten varmistuttua kananmunien luovuttaminen tiloilta kiellettiin välittömästi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Tiloilla varastoidut munat toimitetaan joko hävitettäviksi tai kuumennettaviksi, joten niistä ei aiheudu vaaraa kuluttajille. Tartuntojen alkuperää selvitetään parhaillaan. </div>

Nyt todettuja salmonellatartuntoja on Suomen olosuhteisiin nähden tavallista enemmän. Useina vuosina tartuntoja ei ole todettu lainkaan Suomen noin tuhannella kanatilalla. Tartunnat todettiin kansallisen salmonellavalvontaohjelman mukaisesti otetuista, kanojen ulosteista tehdyistä rutiininäytteistä. Salmonellavalvontaohjelma edellyttää jokaisen munia pakkaamoon tai muutoin myyntiin toimittavan kanatilan säännöllistä tutkimista salmonellan varalta.

Suomessa tavoitteena on ehkäistä ihmisten salmonellatartuntoja ja pitää salmonellan esiintyminen tuotantoeläimissä ja niistä saatavissa elintarvikkeissa alle 1 %:n vuositasolla. Tavoitteessa on pysytty useana vuonna peräkkäin.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Evira, eläintautivalvonta, puh. 0400 920 503
Ylitarkastaja Mari Laihonen, Evira, elintarvikevalvonta, puh. 050 386 8437

Aihealueet: