Salmonellaa todettu omavalvonnassa ulkomaisesta rapsirouheesta. Naudoissa ei ole todettu salmonellaa tänä vuonna

10.6.2009

<p>Hankkija-Maatalous Oy on löytänyt omavalvonnassaan Oulun satamavarastossa olevasta 30 tonnin rapsirouhe-erästä salmonellaa (S. Mbandaka). Tämä määrä on jäljellä elokuussa 2008 Suomeen tuodusta 2,75 miljoonan kilon rapsirouhe-erästä. Rapsirouhetta on toimitettu sellaisenaan Oulun varastosta nautatiloille Pohjanmaalle, Ylä-Savoon ja Pohjois-Suomeen. Rehun tuoja on keskeyttänyt jäljellä olevan rapsirouheen toimituksen tiloille. Rapsirouhetta ei ole viety rehutehtaille eikä käytetty rehun valmistukseen.</p>

Tuonnin yhteydessä rapsirouheesta on otettu sekä viranomais- että omavalvontanäytteet. Niissä ei todettu salmonellaa.

Rehun toimittaja on yhteydessä rapsirouhetta ostaneisiin tiloihin mahdollisimman pian. Jäljellä olevat rehut vedetään pois tiloilta. Viranomaiset yhdessä Eläintautien torjuntayhdistyksen ETT:n kanssa ohjeistavat näytteenoton ja muut toimenpiteet tiloilla.

Suomessa on kattava salmonellavalvonta, jonka mukaisissa näytteissä ei ole vuonna 2009 todettu naudoissa salmonellaa. Nyt löydettyä S. Mbandaka -salmonellaa ei ole esiintynyt viime vuosina naudoissa tai muissa kotieläimissä.

Jos rehua saaneella tilalla eläimillä on salmonellatartuntaan viittaavia oireita, tilan tulee olla yhteydessä kunnaneläinlääkäriin. Jos tilan naudoissa todetaan salmonellatartunta, tilalla ryhdytään toimenpiteisiin salmonellatartunnan leviämisen estämiseksi ja hävittämiseksi.

Lisätietoja:
Yksikönjohtaja Kaija Varimo, puh. 040 558 1637 (rehut)
Jaostopäällikkö Jessica Löfgren-Eriksson, puh. 040 572 2897 (eläintaudit)

 

Aihealueet: