Salmonellatutkimukset EU-maista tuodusta siipikarjan lihasta

31.1.2006

<div>Elintarvikevirasto toteutti vuonna 2005 yhdessä kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten ja valtion tarkastuseläinlääkäreiden kanssa yhteistyössä sisämarkkinakaupan siipikarjanlihaan ja raakalihavalmisteisiin kohdistuvan tutkimusprojektin.</div>

Projektin näytteet otettiin ensisaapumispaikoista eri puolilta maata. Yhteensä otettiin 207 näytettä 54 lihaerästä, joista 9 todettiin salmonella-positiivisiksi eli lähes joka viidennessä maahantuodussa siipikarjanlihaa sisältävässä erässä oli salmonellaa. Alkuperämaa oli näissä erissä Puola, Unkari, Ranska ja Brasilia. Näitä lihaeriä ei ole käytetty elintarvikkeiden valmistukseen Suomessa, vaan ne on palautettu lähetysmaihin.

Tulokset ovat alustavia, lopullinen raportti valmistuu kevään aikana.

Vastaavasti kotimaisilla maatiloilla salmonella on erittäin harvinaista. Rajoittavia määräyksiä on käytössä vain kahdella nautatilalla Pohjois-Savossa ja yhdellä sikatilalla Pohjanmaalla. Kananmunia tuottavilla tiloilla ei löydetty salmonella lainkaan viime vuonna.

Aihealueet: