Sammakoiden kuolinsyitä selvitettiin kyselyn avulla

3.10.2008

<div>Evira keräsi havaintoja sammakoiden kuolleisuudesta 6.6. – 30.9.2008 välisenä aikana (Lehdistötiedote 6.6.2008) yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijoiden kanssa. Tarkoituksena oli selvittää aiheuttaako ranavirus kuolleisuutta Suomen luonnon sammakoissa.</div>

Havaintoja kyselyn kautta kertyi niukasti. Yhtäkään laajempaa kuolleisuushavaintoa ei nettikyselyn kautta tullut esille. Evirassa tutkittiin kyselyn aikana vain seitsemän luonnosta kuolleena löydettyä sammakkoa ranaviruksia tutkivassa projektissa kehitetyillä menetelmillä. Näistä sammakoista ei ranavirusta todettu. Tuloksemme viittaavat siihen, että suomalaiset sammakot ovat edelleen vapaita tästä taudista.

Ranavirus aiheuttaa tautia ainoastaan sammakkoeläimissä, kaloissa ja matelijoissa, tauti ei tartu ihmisiin tai muihin eläimiin. Ranavirus on aiheuttanut taudinpurkauksia ja kuolleisuutta kaloissa ja sammakkoeläimissä Australiassa, Aasiassa ja USA:ssa. Euroopassa ranavirus on löytynyt sammakoista Iso-Britanniasta, Italiasta ja Kroatiasta.

Ranaviruksen aiheuttamaa sammakoiden massakuolleisuutta raportoitiin hiljattain ensimmäistä kertaa Tanskasta (DTU:n tiedote 1.10.2008: http://www.vet.dtu.dk/Default.aspx?ID=12971&PID=89509&NewsID=1868,) Taudinaiheuttajaksi varmistettiin ranavirus Evirassa tehdyissä tutkimuksissa. Suomen sammakoiden kuolleisuuden seurantaa jatketaan ensi kesänä, sillä kyselyn kautta näytteitä kertyi melko vähän.

Lisätietoa projektista, ranavirustartunnan oireista sammakoilla:
www.evira.fi > Eläintauti- ja elintarviketutkimus > Tieteellinen tutkimus > Käynnissä olevat tutkimushankkeet > Uudet iridovirustaudit kasvavana uhkana Euroopan luonnonkaloille ja vesiekosysteemeille (RANA) > Alaprojekti: Virukset sammakoiden kuolleisuuden aiheuttajina – RANA-projekti

Lisätietoa:
Erikoistutkija Hannele Tapiovaara, Evira, eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 020 77 24589, hannele.tapiovaara@evira.fi. Paikalla 3.10.-6.10.2008, poissa 7.10.-10.10.2008.

Tutkija Riikka Holopainen, Evira, eläintautivirologian tutkimusyksikkö. p. 020 77 24579, riikka.holopainen@evira.fi

www.ranavirus.net http://www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/selkarankaiset/tietoa/herp/index.htm
Aihealueet: