Schmallenberg-viruksen vasta-aineita todettu Ahvenanmaalla

17.10.2012

<br /> <br />

Ahvenanmaalaisessa nautakarjassa on todettu Schmallenberg-viruksen vasta-aineita. Tauti ei tartu ihmiseen eikä johda viranomaistoimenpiteisiin, vaan mahdollisista hoitotoimenpiteistä voidaan sopia yhdessä paikallisen eläinlääkärin kanssa.

Tutkitut näytteet on otettu nautojen virustautiseurannassa syyskuun lopussa. Naudat ovat syntyneet Ahvenanmaalla ja vasta-aineiden löytyminen osoittaa, että naudat ovat jossain vaiheessa saaneet virustartunnan. Virus on voinut tulla Ahvenanmaalle virusta kantavien polttiaisten tai maahantuotujen märehtijöiden mukana. 

Schmallenberg-virus on Euroopassa uusi virus, joka todettiin viime syksynä Saksasta. Virusta tai sen vasta-aineita on todettu useissa Euroopan maissa, myös Tanskassa ja Ruotsissa. 

Schmallenberg-virus tarttuu märehtijästä toiseen polttiaisten puremien välityksellä. Virus tarttuu kotieläiminä pidettäviin märehtijöihin, kamelieläimiin ja luonnonvaraisiin hirvieläimiin kesällä ja syksyllä, kun polttiaiset ovat aktiivisia. Jos tartunta tapahtuu tiineyden aikana, virus voi häiritä sikiön kehitystä. Taudin viimevuotisella esiintymisalueella (Saksa, Hollanti, Belgia, Ranska, Englanti) syntyikin viime talven ja kevään aikana epämuodostuneita karitsoita ja vasikoita. Aikuisilla eläimillä tartunta on yleensä oireeton tai voi esiintyä kuumetta, joskus ripulia ja maidontuotanto laskee. 

Evira tutkii Schmallenberg-viruksen tai vasta-aineiden varalta ennenaikaisten poikimisten vuoksi tutkittaviksi lähetettyjä märehtijöiden näytteitä ja maahantuodut märehtijät. Lisäksi Etelä- ja Lounais-Suomen rannikon ja Ahvenanmaan karjoista nautojen virustautiseurantaan otetut näytteet tutkitaan Schmallenberg-viruksen vasta-aineiden varalta. 

Lue lisää


Lisätietoja: 
Erikoistutkija Ulla Rikula, p. 050 563 2052 , etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1 kB  evira.fiAihealueet: