Schmallenberg-virus matkalla pohjoiseen

11.6.2013

<p>Schmallenberg-viruksen vasta-aineita on todettu Lounais- ja Etelä-Suomessa suurimmalla osalla lypsykarjoista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan vasta-aineiden löytyminen osoittaa, että eläimet ovat jossain vaiheessa saaneet virustartunnan. Kokkola–Kitee -linjaa voidaan edelleen pitää Schmallenberg-viruksen levinneisyyden karkeana rajana. Myös Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen alueilla on yksittäisiä tartunnan saaneita karjoja tai karjoja, joihin ostetuilla naudoilla on vasta-aineita.</p>

Lounais- ja eteläsuomalaisissa karjoissa polttiaiset ehtivät levittää virusta pitempään ennen talven tuloa. Suuri osa näiden karjojen eläimistä ehti saada virustartunnan ja niillä on nyt suoja tartuntaa vastaan. Pohjoisempana tilanne on päinvastainen. Tartunnan seurauksena syntyvä suoja on pitkä – jopa elinikäinen.

Evira selvitti kevään 2013 aikana Schmallenberg-viruksen levinneisyyttä tutkimalla viruksen vasta-aineita lypsykarjojen tankkimaitonäytteistä. Tutkimusten satunnaisotanta kattoi noin kymmenyksen koko maan lypsykarjoista. Tankkimaitonäytteiden tutkimuksilla tarkennettiin Eviran aiempia arvioita viruksen levinneisyydestä.

Schmallenberg-virus tarttuu verta imevien hyönteisten välityksellä

Schmallenberg-virus tarttuu märehtijästä toiseen verta imevien hyönteisten, erityisesti polttiaisten välityksellä. Hyönteiset saavat tartunnan virusta kantavasta märehtijästä ja siirtävät tartuntaa muihin märehtijöihin seuraavilla syöntikerroilla. Tartunta leviää kesällä ja alkusyksystä, jolloin virusta levittävät hyönteiset ovat aktiivisia.

Suurin osa tartunnoista on oireettomia, mutta aikuisissa naudoissa voi esiintyä kuumetta, maidontuotannon laskua ja joskus ripulia. Nämä oireet havaitaan yleensä yksittäisissä eläimissä. Epämuodostuneita karitsoita ja vasikoita syntyy todennäköisesti ensi talven ja kevään aikana alueilla, joille virus tämän kesän ja syksyn aikana leviää.

Kartta: Lypsykarjojen tankkimaitoseuranta 2013

Lisätietoja:
Erikoistutkija Ulla Rikula, eläintautivirologia, p. 050 563 2052

Aihealueet: