Siemenkauppaa valvotaan monipuolisesti vuonna 2011

31.1.2011

<p>Suomessa saa markkinoida vain sertifioitua kylvösiementä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira keskittyy kuluvan vuoden aikana valvomaan kylvösiemenpakkaamoja, siemenliikkeitä sekä siementuotantoa. Myös kotitarveviljelyyn tarkoitettuja kylvösiemeniä valvotaan.</p>

Siemenkaupan kevätsesonki on alkamassa. Myös siemenkaupan markkinavalvonta alkaa kaupankäynnin vilkastuessa. Markkinoilla olevat kylvösiemenet ovat tarkasti valvottuja Suomessa. Valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti ja kohteiden valinnassa otetaan myös huomioon edellisen vuoden valvontatulokset.

Valvonta kohdistuu muun muassa ammattikäyttöön tarkoitettuihin viljojen sekä nurmi- ja rehukasvien siemeneriin. Myös kotitarveviljelyyn markkinoitavia kylvösiemeniä ja siemenperunaa valvotaan.

Eviran Loimaalla sijaitsevassa aluetoimipaikassa sertifioidaan eli virallisesti tarkastetaan kaikki Suomessa tuotettu kylvösiemen sekä valvotaan siementuotantoketjua. Evira käyttää apunaan ELY-keskuksia ja kuntien viranomaisia. Kylvösiementen tuontia valvoo tulli. Siemenkauppalaki säätelee kylvösiementen tuotantoon, pakkaamiseen ja markkinointiin liittyvää toimintaa.

Lisää sertifioidun siemenen tarkastuksesta ja valvonnasta
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely_ja_tuotanto/siemenet/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Kristiina Sulkonen, Evira p. 020 77 25327
tarkastaja Mika Kivistö, Evira, p. 02077 25321

Aihealueet: