Siemenperunan tuotantoala supistui

6.11.2006

<div>Siemenperunaviljelyksiä hylättiin poikkeuksellisen vähän kesällä 2006. Sertifioidun siemenperunan hyväksytty tuotanto-ala kesällä 2006 oli 1 290 ha, mikä on noin 60 ha vähemmän kuin edellisinä vuosina. Usean edellisen vuoden ajan tuotanto-ala on pysynyt 1350 ha tasolla, joten tällä kaudella tapahtui yllättävä yli neljän prosentin notkahdus siemenperunan tuotannossa. Yleisimmät lajikkeet olivat suositut ruokaperunalajikkeet Van Gogh, Nicola ja varhaisperuna Hankkijan Timo. </div>

Siemenperunan tuotanto on keskittynyt Pohjois-Pohjanmaalle. Siemenperunaa tuotettiin eniten Tyrnävällä, jossa sitä viljeltiin noin 650 ha alueella. Seuraavaksi suurimmat tuotantopaikkakunnat olivat Kalajoki ja Liminka.

Kesän 2006 kasvustot olivat hyvälaatuisia. Virallisissa viljelystarkastuksissa hylättiin poikkeuksellisen vähän viljelyksiä. Yleisimmät hylkäyssyyt olivat lajikeaitous ja perunaseitti. Hylätty pinta-ala oli vain viisi ha, kun edellisenä vuonna hylättiin lähes 80 ha. Useina vuosina yleisimmät hylkäyssyyt ovat olleet vesivahingot ja tyvimätä, jotka eivät tänä kesänä aiheuttaneet ongelmia.

Perunan virustauteja todettiin kesällä tarkastuksissa myös siemenperunapelloilla, mikä on poikkeuksellista. Tämä varoittelee siitä, että talven laboratoriotesteissä tullaan viruksia löytämään. Virallisessa siementarkastuksessa todetut liian suuren virustartunnan saaneet erät poistetaan siemenperunatuotannosta, mutta myös omaa siementä käyttävän on syytä vakavasti harkita uuden siemenen ostamista. Oman siemenen virussaastuntatasot voivat olla nyt korkeita.

Elintarviketurvallisuusviraston Loimaalla sijaitseva siementarkastus- ja luomuvalvontayksikkö vastaa siemenperunan virallisista tarkastuksista ja hyväksymisestä koko Suomessa. Siemenperunan tarkastus on monivaiheinen prosessi, johon kuuluvat viljelystarkastus, laboratoriotestit, varastotarkastus ja virallinen varmentaminen eli sertifiointi.

Kesällä tehdään perusteelliset tarkastukset jokaisella siemenperunapellolla. Tarkastuksessa varmistetaan, että kyseessä on ilmoitettu perunalajike. Lajikesekaannuksia ei hyväksytä. Lisäksi kasvustosta etsitään haitallisia perunan kasvitauteja.

Laboratorioanalyysit tehdään siementarkastus- ja luomuvalvontayksikössä Loimaalla. Laboratoriossa tutkitaan maanäytteistä peruna-ankeroinen ja mukulanäytteistä perunan rengasmätä ja virustaudit. Peruna-ankeroinen ja rengasmätä ovat vaarallisia kasvintuhoojia, joita ei hyväksytä lainkaan siemenperunassa.

Ennen siemenperunan sertifiointia tehdään mukuloille silmämääräinen varastotarkastus perunavarastossa. Puhtaista ja halkaistuista mukuloista etsitään kasvitauteja ja vioituksia, jotka voivat vaikuttaa siemenperunan laatuun.

Kun siemenperunaerä on läpäissyt kaikki tarkastukset, siementarkastus- ja luomuvalvontayksikkö sertifioi erän. Hyväksytyn ja tarkastetun siemenperunan tunnistaa virallisesta vakuustodistuksesta. Tarkastetun siemenperunan mukana ei leviä vaarallisia kasvintuhoojia eikä haitallisessa määrin muita kasvitauteja.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Hanna Kortemaa, siementarkastus ja luomuvalvontayksikkö,
puh. 020 77 25340, 040 833 2486

Aihealueet: