Siemenperunan vienti Suomesta Venäjälle käynnistyi

10.3.2014

<p>Venäjä on hyväksynyt siemenperunan tuonnin Suomesta. EU:n alueelta peräisin olevalla perunalla ja kasvien taimiaineistolla on ollut tuontikielto Venäjälle heinäkuun alusta 2013 lähtien. Suomi sai tuontiluvan ensimmäisenä EU-maana.</p>

Venäjä myönsi tuontiluvan Suomessa tekemänsä tarkastuskäynnin, sen yhteydessä otettujen näytteiden ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran antamien lisäselvitysten perusteella. Neuvotteluja tuontikiellon ratkaisemiseksi on käyty Euroopan komission ja Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos Rosselhoznadzorin välillä. EU:n jäsenmaat ovat vuodenvaihteesta lähtien voineet neuvotella siemenperunan viennin teknisistä yksityiskohdista suoraan Venäjän kanssa.

Raja ei kuitenkaan ole yleisesti auki siemenperunan viennille. Ainoastaan ennakkoon ilmoitetut ja vientiin hyväksytyt siemenperunaerät voidaan viedä Suomesta Venäjälle kevään 2014 aikana.

Ruokaperuna edelleen tuontikiellossa Venäjälle

EU:n alueelta peräisin oleva peruna ja kasvien taimiaineisto ovat olleet tuontikiellossa Venäjälle heinäkuun alusta 2013 lähtien. Tuontikiellon syyksi Venäjä ilmoitti karanteenituhoojien jatkuvat löydökset EU-maista toimitetuissa taimiaineisto- ja perunaerissä.

Suomi on lähestynyt Venäjän viranomaisia kirjeellä joulukuun lopussa ruokaperunan viennistä. Ruokaperunan vientiasia ei ole edennyt. Venäjän kanta on, että ruokaperunakysymys pitää ratkaista ensin EU:n ja Venäjän välillä.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, kasvinterveysyksikkö
p. 040 704 9607

Aihealueet: