Siemenviljan itävyyksissä suurta vaihtelua

5.11.2008

<div>Eviran alustavien itävyys- ja kasvitautitulosten mukaan 2008 satokauden viljasadon itävyys vaihtelee paljon. Kunnostamattomien erien tulosten perusteella matalat itävyydet ovat erityisesti kauran ongelma. Kauran siemenestä saattaa tulla pulaa. Tilastossa seurattavien siemenlevintäisten kasvitautien tilanne näyttää ensimmäisten tulosten perusteella viimevuotisen kaltaiselta. </div>

Näytteissä on todettu vioitusten koko kirjo: home-, puinti-, kuumenemis- ja hallavioituksia. Epävarmojen säiden takia viljaa on jouduttu korjaamaan väkisin liian kosteana. Eriä ehkä kuivattiin varsin korkeissa lämpötiloissa, koska oli kiire saada seuraava erä kuivuriin. Kosteana puitu vilja vioittuu puimurissa helposti ja homeet iskeytyvät rikkoutuneisiin alkioihin. Epätasaisesti tuleentunut kostea vilja voi saada home- ja kuumenemisvioituksia myös odottaessaan kuormassa kuivuriin pääsyä.

Alkusyksyn hallayöt koettelivat osaa kasvustoista. Kylmä kausi tuleentumisvaiheessa on kehittänyt joillekin lajikkeille myös vahvan itämislevon. Eviran laboratoriossa itämislepo murretaan erityiskäsittelyin ja tilastossa esitetyt tulokset vastaavat erien todellista itämiskykyä.

Tilastoa päivitetään kahden viikon välein.

Itävyys- ja kasvitautitilasto:
www.evira.fi> Kasvintuotanto ja rehut> Siemenet> Ajankohtaista> Siementilasto itävyys- ja tautituloksia

Lisätietoa:
erikoistutkija Sinikka Köylijärvi, Evira, puh. 020 77 25350
Aihealueet: