Siipikarja suojaan kevään ajaksi

10.3.2010

<p>Siipikarja on jälleen suojattava luonnonvaraisilta linnuilta maaliskuun puolen välin ja toukokuun lopun välisenä aikana. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue kauttaaltaan esimerkiksi verkolla. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä. Lintujen ulkonapidosta suojausmääräyksen voimiassaoloaikana&nbsp;on tehtävä ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille.</p>

Syynä siipikarjan vapaan laidunnuksen kieltämiseen on jälleen viime vuonna eri puolilla maailmaa todetut lintuinfluenssatapaukset. Erityisesti vähäisen taudinaiheuttamiskyvyn omaavia eli matalapatogeenisia H5- tai H7-tyypin viruksia on löytynyt useilta eurooppalaisiltakin tiloilta. Matalapatogeeninen virus voi ajan myötä siipikarjassa kiertäessään muuntua korkeapatogeeniseksi. Suomessa on löytynyt matalapatogeenisia lintuinfluenssaviruksia luonnonvaraisilta linnuilta, mutta ei siipikarjalta.

Siipikarjan suojaustoimenpiteet on suunnattu siipikarjan suojaamiseen lintuinfluenssalta, mutta samat suojaustoimenpiteet suojaavat lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta kuten Newcastlen taudilta (aiheuttaja PMV-1 –virus) tai salmonellalta. Molempia tavataan luonnonvaraisilta linnuilta myös Suomessa, PMV-1 –virusta löydettiin Suomessa viimeksi kaupunkipuluilta vuonna 2009. Newcastlen tautia todettiin kesällä 2008 myös lemmikkikyyhkyiltä kuudella eri paikkakunnalla. Siipikarjan ja lemmikkilintujen tautisuojauksesta on näin ollen huolehdittava myös muina vuodenaikoina.

Lisätietoa lintuinfluenssasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/elaintaudit/lintuinfluenssa/  

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote ulkonapitokiellosta (MMM 25.2.2010)

Asetus siipikarjan suojaamisesta (maa- ja metsätalousministeriö)

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, p. 020 77 24216, 0400 920 503

 

Aihealueet: