Siipikarjan tarttuvaa henkitorventulehdusta on todettu länsisuomalaisessa harrastekanalassa

14.2.2012

<p>Siipikarjan tarttuvaa henkitorventulehdusta (Infectious laryngotracheitis eli ILT) on todettu länsisuomalaisessa harrastekanalassa. Tapaus tuli ilmi, kun tilalta lähetettiin kuollut kana tutkittavaksi Eviraan. Tartunta vahvistui Elintarviketurvallisuusvirasto&nbsp;Evirassa tehdyissä lisätutkimuksissa. Tartunnanlähteestä ei ole tietoa. Suomessa tautia on todettu tätä ennen vuonna 1978. ILT-tauti ei tartu ihmiseen.</p>

Kanan lisäksi ILT:n aiheuttava herpesvirus voi tarttua myös fasaaniin ja riikinkukkoon. Se on levinnyt maailmanlaajuisesti aiheuttaen eriasteisia hengitystieoireita ja muninnanlaskua. Maailmalla tautia vastustetaan rokotuksin. Taudin leviäminen meillä pyritään estämään noudattamalla yleisiä tautisuojausohjeita.

ILT ei ole Suomessa virallisesti vastustettava eläintauti, mutta epäily taudista edellyttää välitöntä ilmoittamista eläinlääkintöviranomaisille. Elinkeino on sopinut ILT:n vastustamisesta vapaaehtoisesti elinkeinon käytettävissä olevin keinoin siipikarjan maahantuonnin yhteydessä. Lisäksi Evira tutkii säännöllisesti ILT-vasta-aineita siipikarjan terveystarkkailunäytteistä.

Lisää aiheesta 
ILT (Infectious Laryngotracheitis) eli tarttuva kurkunpään ja henkitorven tulehdus (Evira)

Lisätietoja:
Erikoistutkija Christine Ek-Kommonen, Evira, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 514 3926
Erikoistutkija Laila Rossow, Evira, Tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö, p. 050 544 1953

Aihealueet: