Sikojen PMWS-tautia todettu ensimmäisen kerran Suomessa

21.12.2007

<div>PMWS-tautia (lyhennys sanoista Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome) on todettu länsisuomalaisen tilan vieroitetuissa porsaissa tämän vuoden joulukuussa. Tautia ei ole aikaisemmin todettu Suomessa. PMWS on circoviruksen aiheuttama oireyhtymä, joka aiheuttaa merkittäviä tuotantotappioita eri puolella maailmaa. Virustartuntaa on todettu Suomessa aikaisemminkin, mutta se ei ole tuolloin aiheuttanut taudille tyypillisiä oireita.</div>

PMWS-oireyhtymän kehittymiseen tarvitaan aktiivisesti lisääntyvä circovirus. Virusinfektio ei siis aina johda taudin puhkeamiseen, vaan siihen tarvitaan muita tekijöitä esimerkiksi porsaiden altistuminen stressille. Tällaisia stressiä aiheuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi vetoisuus, kylmettyminen, porsaiden siirtäminen ryhmästä tai karsinasta toiseen. Hyvä hygienia ja hyvät hoitokäytännöt vähentävät infektiopainetta tilalla ja auttavat ennaltaehkäisemään toissijaisia tartuntatauteja tilalla.

Taudille on tyypillistä porsaiden hidastunut kasvu, anemia, erilaiset toissijaiset infektiot ja lisääntynyt kuolleisuus etenkin vieroituksen jälkeen.

PMWS ei kuulu lakisääteisesti vastustettaviin eläintauteihin eikä se siten johda viranomaistoimenpiteisiin. PMWS:n vastustus hoidetaan elinkeinon toimesta kansallisen eläinterveydenhuollon ETU:n ja Eläintautien torjuntayhdistyksen ETT ry:n koordinoimana.

Lisätietoja:

www.evira.fi > Eläimet ja terveys > Eläintaudit > Tuotantoeläinten tarttuvat taudit > Sian PMWS-oireyhtymä
www.ett.fi

Professori Marjukka Anttila, Patologian tutkimusyksikkö, Evira, Helsinki,
puh. 020 77 24540, 050 354 4601

Professori Marja Fossi, Seinäjoen tutkimusyksikkö,
puh. 020 77 25400,  050 342  0954

Toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi ETT ry,
puh. 040  591 5258

Aihealueet: