Silakan syönti vähentynyt

18.6.2014

Kolmannes aikuisista ei syö lainkaan silakkaa, ja erityisen huonosti se maistuu nuorille naisille ja lapsille. Tämä selvisi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämässä kyselytutkimuksessa.  Samalla se osoitti, että vaikka silakan syöntisuositukset tunnetaan huonosti, pysyy silakan kulutus suurella osalla suomalaisia syöntisuositusten rajoissa.  

Suomalaisten silakankulutusta selvitettiin kyselytutkimuksella syys- ja marraskuussa 2013. Tarkoituksena oli arvioida suomalaisten silakan käyttömääriä ja erityisesti lapsilla ja toisaalta eniten silakkaa syövillä. Lisäksi haluttiin selvittää sitä, miten hyvin silakan syöntisuositukset  tunnetaan. Kyselyssä oli mukana 2042 aikuista ja 851 lasta. 

Kyselytutkimus osoitti, ettei puolet tutkimukseen osallistuneista lapsista syö silakkaa lainkaan. Myöskään joka toinen 15–35-vuotias nainen ei syö silakkaa, ja ylipäätään kolmannes aikuisista ei syö ollenkaan silakkaa. Lapset syövät kerralla 1–2 silakkaa ja aikuiset 3–5 silakkaa (100–150 g). 

Riskiryhmille silakkaa 1–2 kertaa kuussa 

Vain vajaa kolmannes kyselytutkimukseen haastatelluista tunsi silakalle annetut rajoitukset kalan syöntisuosituksissa. 

Silakassa on paljon ravintoaineita, joista tärkeimpiä ovat omega 3 -rasvahapot ja D-vitamiini. Omega 3 -rasvahapot vähentävät sepelvaltimotaudin, ja dementian tai Alzheimerin taudin riskiä ja ovat tärkeitä keskushermoston kehitykselle sikiöaikana. 

Itämerestä pyydettyä silakkaa syömällä voi kuitenkin altistua tavanomaista suuremmalle määrälle terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Dioksiinien ja PCB:iden haittavaikutuksia ovat muun muassa erilaiset häiriöt kehityksessä, hampaiden puhkeamisessa ja lisääntymisessä ja syöpävaara sekä vastustuskyvyn heikkeneminen. 

Hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Evira suositteleekin, että lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat syövät vain 1–2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n kokoista silakkaa. Turvallisuuden arvioinnissa annoskokona on käytetty sataa grammaa kalaa. 

Tutkimus antoi alustavia laskelmia Eviran ja THL:n käynnissä olevaa hyöty-haitta -analyysiä varten, jonka tulokset valmistuvat syksyllä 2014. Analyysissä lasketaan silakan terveysvaikutusarviot kullekin ikäryhmälle. 

Lue lisää:
Kalan syöntisuositukset

Lisätietoja:
Erikoistutkija Anja Hallikainen, FT, Dos., Evira puh. 050 386 8433

 

Aihealueet: