Sipoon koloradonkuoriaistilannetta seurataan

8.9.2006

<div>TE-keskuksen tarkastajat löysivät viime viikolla ilmoitetusta Sipoon koloradonkuoriaisesiintymästä lisää aikuisia kuoriaisia. Esiintymästä on löydetty yhteensä noin 130 aikuista kuoriaista ja muutamia munaryhmiä, jotka on tuhottu. Kaikki paikalta havaitut kuoriaiset löytyivät pieneltä alueelta, mikä viittaa siihen, että alueelle on saapunut vain yksittäinen kuoriainen. Tarkastajat tutkivat myös muutaman lähialueen peltolohkon eivätkä löytäneet uusia esiintymiä. Myöskään Kaakkois-Suomen esiintymäpaikoista ei ole enää löydetty kuoriaisia. </div>

Tällä hetkellä kuoriainen on kehitysvaiheessa, jossa aikuiset kuoriaiset ovat kuoriutuneet ja aloittaneet talvehtimisruokailun kerätäkseen energiaa talvehtimista varten. Talvehtimisruokailu kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen lämpötila- ja sääolosuhteista. Ruokailtuaan riittävästi kuoriainen vetäytyy talvehtimaan kaivautumalla maahan. Talvehtimaan pääsevät kuoriaiset nousevat maasta seuraavana kesänä ja kehittävät seuraavan sukupolven, joten nyt on käsillä viimeiset viikot havaita ja torjua mahdolliset kuoriaiset.

Vaikka nyt Sipoon esiintymän lähipelloilta ei ole löytynyt kuoriaisia, Itä-Uudenmaan perunanviljelijöitä kehotetaan tarkistamaan perunakasvustot kuoriaisten varalta. Nyt kannattaa erityisesti tarkkailla mahdollisia aikuisia yksilöitä, jotka löytyvät perunakasvuston lehdiltä. Tarkkailussa kannattaa kiinnittää huomiota myös lehdettömiksi syötyihin perunakasveihin ja ulostejälkiin lehdillä. Tällöin on syytä epäillä, että paikalla on ollut koloradonkuoriaisen toukkia tai aikuisia. Havainnot perunakasvustossa lehdettömiksi syödyistä perunanvarsista tai aikuisia yksilöistä on ilmoitettava viipymättä Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen maaseutuosastolle.

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Olli Elfving, Evira, puh. 02077 25048 ja 0400 808 522
Vanhempi tarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 02077 25047 ja 040 704 9607
Tarkastaja Ammi Malkamäki, Uudenmaan TE-keskus, puh. 010 602 1322

 

Aihealueet: