Suojakäsineet eivät yksin estä noroviruksen leviämistä

15.10.2014

<p>Norovirus voi helposti levitä elintarviketyöntekijän käsistä kuumentamattomina syötäviin elintarvikkeisiin. Suojakäsineetkään eivät aina estä viruksen leviämistä, jos riittävästä käsihygieniasta ei huolehdita. Suojakäsineiden tiheä vaihtaminen, huolellinen käsienpesu sekä puhtaat raaka-aineet torjuvat tehokkaasti norovirusta.</p>

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Helsingin yliopisto ja VTT tutkivat kokeellisissa oloissa norovirusten leviämistä elintarviketyöntekijän käsistä sellaisinaan syötäviin valmiisiin ruokiin. Tutkimuskohteena oli kurkkuvoileipä, koska sen ainesosat ovat yksinkertaisia ja kurkkuun kosketaan käsin useita kertoja leivän kokoamisen aikana. Kurkku itsessään ei ole erityisen riskialtis elintarvike.

Käsien puhtaus aina avainasemassa

Norovirus on yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Vuonna 2013 se aiheutti noin kolmanneksen elintarvikevälitteisistä epidemioista Suomessa. Ruoan välityksellä leviäviin norovirustapauksiin on usein yhdistetty tartunnan saanut ruoanvalmistaja tai elintarviketyöntekijä.

Norovirus leviää helposti ulosteesta ja oksennuksesta ihmisestä toiseen paitsi sairauden aikana, myös pitkään sairauden jälkeen. Virusta erittävä henkilö voi olla täysin oireetonkin. Se leviää myös elintarvikkeiden, veden ja erilaisten pintojen kuten ovenkahvojen, jopa kankaiden välityksellä.

Käsihygienian vaikutusta tuotteen saastumiseen arvioitiin kokeellisessa tutkimuksessa. Koeolosuhteissa norovirus levisi koehenkilön viruksella saastutetuista käsistä suojakäsineisiin joka kerta koetta toistettaessa, joskin melko pieninä määrinä. Norovirusta lisättiin myös kurkun pinnalle ja tutkittiin, millaisina määrinä se levisi kurkkuvoileipään. Suojakäsineistä virus levisi huomattavasti tehokkaammin kurkkuvoileipään kuin yksittäisestä saastuneesta raaka-aineesta:

”Tutkimuksen aikana norovirus siirtyi kurkkuvoileipään siinäkin tapauksessa, että suojakäsineissä oli vain vähäinen määrä noroviruksia ennen voileivän valmistusta. Henkilön kädet levittivät virusta tehokkaammin kuin yksittäinen raaka-aine”, sanoo tutkija Maria Rönnqvist Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.

Tulokset tallennettiin hankkeen aikana kehitettyyn matemaattiseen malliin, jonka avulla voitiin arvioida noroviruksen leviämistä käsin valmistetuissa elintarvikkeissa. Mallin avulla tutkittiin, kuinka paljon noroviruksia siirtyi kurkkuvoileipään riippuen siitä, kuinka paljon viruksia henkilön käsissä oli ennen suojakäsineiden pukemista ja voileivän valmistusta.

Lue lisää noroviruksesta     
Elintarvikkeiden käsittely ja säilyttäminen

Riskinarvioinnin tutkimustulokset on julkaistu vertaisarvioidussa tieteellisessä artikkelissa
Rönnqvist, M., Aho, E., Mikkelä, A., Ranta, J., Tuominen, P., Rättö, M., Maunula, L.
Norovirus Transmission between Hands, Gloves, Utensils, and Fresh Produce during Simulated Food Handling.
Applied and Environmental Microbiology 2014: Vol. 80, No. 17, pp. 5403-5410.

Tutkimus on myös esitelty posterina Eviran Tiedepäivässä 2014.

Päättynyt projekti Virusten detektio ja hallintakeinot prosessiympäristössä tuotti lukuisia julkaisuja ja esityksiä.

Tutustu Eviran riskinarviointiin ja siihen liittyviin projekteihin.

Lisätietoja:
tutkija Maria Rönnqvist, p. 040 178 6623

Aihealueet: