Suomalaiselle sianlihalle uusia vientimarkkinoita

12.12.2014

<p>Suomalaiselle sianlihalle on löydetty uusia vientimarkkinoita Venäjän tilalle. Sianlihaa viedään nyt Georgiaan ja viennin aloittaminen Armeniaan odottaa vahvistusta maan viranomaisilta. Sianlihaa ei ole saanut tuoda EU:n alueelta Venäjälle tammikuusta 2014 lähtien.&nbsp;</p>

Georgiaan on viety tähän mennessä 150 tonnia sianlihaa, jonka vienti käynnistyi heinäkuussa 2014. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laatimat eläinlääkintötodistusmallit mahdollistavat viennin.

”Suomesta Venäjälle viedyn sianlihan määrä on ollut niin suuri, että sen korvaamiseksi on löydettävä useita uusia vientimaita. Evira auttaa toimijoita hyödyntämään vaihtoehtoisia markkinoita”, sanoo ylitarkastaja Joni Haapanen Evirasta.

Sianlihan ja lähes kaikkien sianlihatuotteiden vienti EU:n alueelta Venäjälle pysähtyi tammikuussa 2014 Liettuassa havaitun afrikkalaisen sikaruton takia. Sianlihan tuontikielto on heikentänyt suomalaisen lihateollisuuden kannattavuutta. Tullin tilaston mukaan Suomesta vietiin Venäjälle noin 5000 tonnia sianlihaa vuonna 2013.

Vientioikeutta Kiinaan haettu

Suomalaiselle sianlihalle on etsitty vaihtoehtoisia markkinoita erityisesti siitä lähtien, kun vienti Venäjälle pysähtyi. Vientioikeutta on haettu jo aiemmin muun muassa Kiinaan. Sitä ei ole mittavasta panostuksesta huolimatta vielä saatu.

Prosessi sianlihan vientioikeuden saamiseksi Kiinaan aloitettiin vuonna 2006. Evira, maa- ja metsätalousministeriö ja yritykset ovat laatineet yhteistyössä laajoja selvityksiä Kiinan viranomaisille. Elokuussa 2014 Evira isännöi Kiinan viranomaisten tarkastusmatkaa etukäteen valittuihin sikateurastamoihin ja maitoalan laitoksiin Suomessa.

Taustalla usein laajoja selvityksiä

EU:n ulkopuoliset maat edellyttävät elintarvikeviennissä omien vaatimustensa noudattamista ja usein myös laajoja selvityksiä Eviralta Suomen eläintautitilanteesta ja valvonnan toimivuudesta. Lisäksi Evira laatii vientimaiden vaatimusten perusteella maakohtaisia eläinlääkintötodistusmalleja.

Ilman asianmukaisia eläinlääkintötodistuksia eläinperäisten tuotteiden tai elävien eläinten vienti ei ole mahdollista. Todistuksissa taataan eläimistä saatavien tuotteiden tai elävien eläinten turvallisuus ja terveys.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Joni Haapanen, p. 050 400 8341

 

 

Aihealueet: