Suomalaisen mansikan satokausi lähestyy - varmista mitä ostat

16.6.2008

<div>Mansikan alkuper&auml;n ja viljelij&auml;tietojen ilmoittamisessa on edelleen puutteita. Kuluttaja voi varmistaa ostamiensa marjojen alkuper&auml;n ostamalla vain sellaisia marjoja, joista alkuper&auml; ja viljelij&auml;tiedot on myyntipaikalla selke&auml;sti merkitty. </div>

Kaupoissa ja toreilla myytäessä mansikan alkuperän tulee olla merkittynä. Vuosittain viranomaisten tietoon tulee muutamia mansikkaeriä, joiden alkuperä on väärennetty.

Kuluttaja voi itsekin vaikuttaa annettujen tietojen oikeellisuuteen. Mansikoita kannattaa ostaa ainoastaan sellaisesta myyntipaikasta, jossa mansikan alkuperämaa on selkeästi merkitty myyntikylttiin. Mansikoiden irtomyyntipaikalta voi myös löytyä tyhjiä pakkauslaatikoita, joista ostaja voi tarkistaa viljelijän nimi- ja osoitetiedot. Joskus laatikoista löytyy jopa poimintapäivä, josta voi varmistaa marjojen tuoreuden.

Mansikan laatu pysyy parempana, jos marjoja ei kaadeta myyntitiskille ja siitä edelleen kauhota asiakkaalle. Siksi voi olla hyvä suosia marjoja, jotka ovat esillä valmiiksi pakkauslaatikoissaan tai jopa poimittu suoraan rasioihin.

Rasioihin valmiiksi pakattuja mansikoita ostettaessa kannattaa varmistaa, että avonaisten rasioiden myyntipaikalla on kyltti, josta näkyy mansikoiden alkuperämaa. Mikäli mansikat on pakattu kannellisiin rasioihin, on rasioista löydyttävä tiedot alkuperämaasta ja viljelijästä. 

Torilla kautta vuoden kiinteällä paikalla toimivat kauppiaat noudattavat yleensä hyvin merkintävaatimuksia ja vaativat asianmukaiset pakkausmerkinnät myös toimittajiltaan. Kiinteillä torimyyntipaikoilla toimivat myyjät kuuluvat myös jatkuvan viranomaisvalvonnan piiriin.

Yksi mahdollisuus on ostaa mansikat suoraan tutulta viljelijältä. Suoramyyntitilojen yhteystietoja löytyy internetistä hakusanoilla ”suoramyynti + mansikka”.

Lainsäädännön toteutumista valvovat kunnalliset terveystarkastajat ja TE-keskuksissa kasvisten kauppanormien tarkastajat. He tekevät pistokokeita toreilla ja vähittäismyynnissä.  

Lisää kasvisten merkinnöistä
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/kasvisten_kauppa/kasvisten_merkint__vaatimukset/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Beata Meinander, Evira, puh. 020 77 25044
tarkastaja Mari Järvenmäki, Evira, puh. 020 77 25143

Aihealueet: