Suomalaisten lihatuotteiden vienti Kiinaan avautumassa

27.9.2013

<p>Suomalaisten lihatuotteiden vientiä Kiinaan edistettiin menestyksekkäästi keskusteluissa Pekingissä. Kiinan viranomaiset lupasivat suomalaiselle valtuuskunnalle kiirehtiä sianlihan tuontiin liittyvää prosessia ja tarkastusryhmän lähettämistä Suomeen.</p>

Suomalaista lihaa ei tällä hetkellä voi viedä Kiinaan. Vienti voidaan aloittaa vasta, kun kiinalaisviranomaiset ovat tarkastaneet ja hyväksyneet suomalaiset teurastamot ja laitokset.

Keskustelut laitostarkastuksista sujuivat hyvässä hengessä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yksikönjohtaja Kyösti Siponen toivookin, että suomalaisten laitosten tarkastukset toteutuisivat mahdollisimman nopeasti.

Suomalainen valtuuskunta tapasi valvontaviranomaisen General Administration of Quality Supervision Inspection and Quarantinen (AQSIQ) edustajat ja varaministerin Wu Qinghain. AQSIQ vastaa maahantuotavan ruoan laadun tarkastuksesta ja lihalaitosten ennakkohyväksynnästä.

Tapaamiseen osallistuivat Suomen viranomaisten edustajina sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yksikönjohtaja Kyösti Siponen.

Aihealueet: