Suomeen tuotu kiinalainen riisinuudeli sisältää muuntogeenistä riisiä

13.10.2006

<div>Hollannista 6.10.2006 saadun tiedon mukaan, Suomeen on tuotu kiinalaista Swallow Sailing -riisinuudelia, joka sisältää EU:ssa hyväksymätöntä muuntogeenistä riisiä Bt63.</div>

Tuotteita oli tuotu keravalaiseen Hongheng Asia Food Store -kauppaan ja pirkkalalaiseen Siam House Oy -internetverkkokauppaan. Tuotetta myy myös vaasalainen Currymarket Oy. Toimijat ovat aloittaneet tuotteen poistamisen myynnistä ja tiedottavat asiasta asiakkailleen. Jos kuluttajilla on kyseistä tuotetta kotonaan, he voivat palauttaa tuotteen takaisin ostopaikkaan.

Evira selvittää onko Suomessa markkinoilla muita muuntogeenistä riisiä sisältäviä kiinalaisia riisivalmisteita. Elintarvikealan toimijoiden velvollisuutena on varmistaa, että heidän jakelemansa elintarvikkeet täyttävät elintarvikemääräykset. Toimijoiden pitää varmistaa, etteivät tuotteet sisällä hyväksymättömiä muuntogeenisiä organismeja.

Tapaus alkoi syyskuussa, kun Greenpeacen ja Maan Ystävät ry julkaisivat teetättämiensä gmo-tutkimusten tulokset. Ranskan, Saksan ja Ison Britannian markkinoilla olevista kiinalaisista riisinuudeleista oli löydetty jälkiä muuntogeenisistä organismeista. Tuloksen ovat vahvistaneet Saksa ja Ranska, jotka ovat löytäneet markkinoiltaan Bt63-riisiä sisältäviä kiinalaisia riisinuudeleita.

Kyseessä on eri muuntogeeninen riisi kuin amerikkalaisessa pitkäjyväisessä riisissä. Bt63-riisiä ei ole myöskään hyväksytty EU:ssa, eikä siitä ole jätetty lupahakemusta. Riisi sisältää Bacillus thuringiensis -bakteerista siirretyn geenin, jonka avulla riisi on muunnettu kestämään tuholaishyönteisiä. Bt63–riisin muusta koostumuksesta tai turvallisuustutkimuksista ei ole tietoa, joten sen turvallisuudesta tiedetään hyvin vähän. EU:n markkinoille on hyväksytty kaksi Bt-kasvia, maissi Bt11 ja maissi Bt176.

Lisätietoa:

Ylitarkastaja Sari Sippola, p. 020 77 24291, 050 464 9354
Johtaja Auli Suojanen, p. 020 77 24280, 050 386 8434

Aihealueet: