Suomen luonnonvaraisissa linnuissa todetut lintuinfluenssavirukset eivät ole tautia aiheuttavaa tyyppiä

21.5.2008

<div>Vuosina 2003-2007 Evira seurasi influenssa-A-virusten esiintymist&auml; 2 503 Suomen luonnonvaraisesta linnusta. N&auml;iden lintuinfluenssaseurantatutkimusten tulosten mukaan sek&auml; sorsissa ett&auml; lokeissa kiert&auml;&auml; eri alatyyppien lintuinfluenssaviruksia, mutta ne eiv&auml;t ole tautia aiheuttavaa tyyppi&auml;.</div>

Suurin osa tutkituista linnuista, noin 80 prosenttia, oli vesilintuja tai kahlaajia. Influenssa-A-virus osoitettiin yhteensä 32 näytteestä. Niistä löytyi kuusi influenssa-A-viruksen eri alatyyppiä, joista yksi oli tyyppiä H5N2, mutta ei tautia aiheuttavaa kantaa. Virukset löytyivät lokeista ja sorsista. Kaikki sorsien virukset löydettiin metsästetyistä linnuista syksyllä. Lokit, joista virusta löydettiin, oli toimitettu kuolinsyyn tutkimukseen Eviraan.

Evira on saanut näytteitä lintuinfluenssaseurantatutkimuksia varten sekä rengastajilta että vuodesta 2006 alkaen myös metsästäjiltä eri puolilta Suomea. Tutkimukseen on otettu mukaan myös osa luonnonvaraisista linnuista, joiden kuolinsyy on tutkittu Eviran Kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikössä Oulussa.

Influenssa-A-virukset muodostava erityisesti vesilinnuille ominaisen virusryhmän. Valtaosa influenssa A-virusten alatyypeistä ei aiheuta linnuilla merkittäviä oireita. Alatyypeistä kahteen (H5 ja H7) kuuluu kuitenkin myös sellaisia viruksia (esimerkiksi H5N1), jotka voivat aiheuttaa vakavia lintuinfluenssaepidemioita siipikarjassa.

Influenssa-A-viruksia on eristetty luonnonvaraisista linnuista kaikilta muilta mantereilta paitsi Antarktikselta. Nykykäsityksen mukaan kaikkien influenssa-A -virusten geneettinen materiaali on pääasiassa vesilinnuissa, jotka säilyttävät kannat luonnossa. Influenssa-A-virukset lisääntyvät linnun suolistossa ja erittyvät suurina määrinä ulosteisiin, josta ne veteen joutuessaan leviävät toisiin lintuihin.

Lisätietoja
Eläinlääkäri, jaoston esimies Christine Ek-Kommonen, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, Evira, puh. 020 77 24583, GSM 050 5143926

Aihealueet: