Suomessa myytävissä tuotteissa ei ole todettu melamiinia

10.10.2008

<div>Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tarkastuksissaan löytäneet vain vähän maitoa sisältäviä kiinalaisia tuotteita. Melamiinia ei ole löydetty yli sallitun rajan yhdestäkään tutkitusta näytteestä. Valvontaviranomaiset ovat tarkastaneet yli 100 etnistä kauppaa, ravintolaa sekä makeistukkua ja vain muutamista kohteista on löydetty maitoa sisältäviä kiinalaisia tuotteita. </div>

Tutkitut tuotteet ovat määräystenmukaisia
Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ympäri Suomen ovat lähettäneet Eviraan maitoa sisältäviä kiinalaisia tuotteita (15 kpl) melamiinitutkimuksia varten. Osa näytteistä on analysoitu tällä viikolla (6 kpl). Melamiinia ei ole havaittu yli sallitun 2,5 mg/kg määrän yhdessäkään tuotteessa. Näytteiden analysoiminen jatkuu, ja lisää näytteitä odotetaan vielä ensi viikolla.

Melamiinia sisältäviä tuotteita tuotu Ranskasta
Eurooppalaisen RASFF -hälytysjärjestelmän (Rapid Alert System for Food and Feed) kautta saadun tiedon mukaan melamiinia sisältäviä Koala-keksejä sekä White Rabbit makeisia on tuotu myös Ranskasta pieni erä Suomeen. Tuotteista ei aiheudu terveysvaaraa kuluttajalle. Viranomaiset ovat varmistaneet, että toimijat ovat poistaneet tuotteet myynnistä. Aiemmin viime viikolla Suomessa poistettiin samoja keksejä ja makeisia myynnistä Hollannin RASFF -ilmoituksen perusteella.

Tarkastuksia ympäri Suomen
Kunnalliset valvontaviranomaiset ovat tarkastaneet Eviran pyynnöstä yli 100 etnistä kauppaa, ravintolaa sekä makeistukkua. Tarkastuksissa on löydetty vain muutamia maitoa sisältäviä kiinalaisia tuotteita. Toimijat ovat itse poistaneet tuotteita myynnistä. Myös maahantuojat ovat lähettäneet jälleenmyyjilleen pyyntöjä poistaa epäilyksenalaiset tuotteet myynnistä.

Evira muistuttaa maahantuojia ja myyjiä, että näistä myynnistä poistetuista tuotteista tulee ilmoittaa Eviralle takaisinvetomenettelyn mukaisesti. Ohjeet takaisinvetoon: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/takaisinveto-ohje/

Lisää aiheesta Eviran internetsivuilla: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/

Lisätietoja:
Valvontaan liittyvät kysymykset:
ylitarkastaja Pirkko Kostamo, p. 020 77 242 36, 050 386 8436, pirkko.kostamo@evira.fi
ylitarkastaja Ulla Karlström, p. 020 77 242 88, 040 48 777 98, ulla.karlstrom@evira.fi

Analytiikkaan liittyvät kysymykset:
erikoistutkija Seija Berg, p.020 77 24418, 050 434 8379, seija.berg@evira.fi
Aihealueet: