Suomessa on myynnissä vain kotimaassa tuotettuja kananmunia

13.1.2006

<div>Suomessa tuotetut kananmunat ovat edelleen turvallisia, eikä uutisointi raakojen kananmunien aiheuttamasta salmonellariskistä Suomessa perustu tosiasioihin.</div>

Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Salmonellavalvonta-ohjelman puitteissa salmonellan esiintymistä tutkitaan kanoissa ja lihasiipikarjassa erittäin kattavasti. Kaikki kanaparvet, joiden munia toimitetaan pakkaamoihin, tutkitaan salmonellan varalta useaan kertaan muninnan aikana.

Suomessa on myynnissä vain kotimaassa tuotettuja kananmunia. Suomen tilanne on salmonellan suhteen poikkeuksellisen hyvä.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA antoi 26.10.2005 lausunnon liittyen lintuinfluenssan (H5N1) esiintymiseen eräissä Euroopan maissa ja elintarvikkeiden turvallisuudesta. Lausunnossaan EFSA vahvisti, ettei siipikarjanlihan ja kananmunien syömiseen liity terveysriskiä. EU:n alueella ei esiinny vakavaa tautia aiheuttavaa lintuinfluenssaa (H5N1).

Lisätietoja:
Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, Elintarvikevirasto, puh. (09) 393 1515, 050 386 8412

EFSAn tiedote 26.10.2005 sekä mielipide lintuinfluenssasta: http://www.efsa.eu.int/

Turvallisen ruoanlaiton aakkoset ja hygieniaohjeita: http://www.elintarvikevirasto.fi/ruokailoa/

Ruoanvalmistuksen kymmenen kultaista sääntöä
http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/index.html?page=1712

Lintuinfluenssa:
epidemiatilanteesta: http://www.ktl.fi/
eläintautitilanteesta: http://www.eela.fi/

Aihealueet: