Suomessa tehostettu kiinalaisten elintarvikkeiden valvontaa melamiinin vuoksi

3.10.2008

<div>Kiinalaisissa White Rabbit-karkeissa sekä Koala-kekseissä on Hollannissa todettu melamiinia. Näitä tuotteita on tuotu pieniä määriä myös Suomeen. Tuotteet eivät aiheuta kuluttajalle terveysvaaraa, mutta ne poistetaan markkinoilta. Suomalaiset valvontaviranomaiset ovat tiukentaneet kiinalaisten maitoa sisältävien tuotteiden valvontaa.</div>

Melamiinia sisältäviä tuotteita pieniä määriä myös Suomessa

Eurooppalaisen Rasff -hälytysjärjestelmän (Rapid Alert System for Food and Feed) kautta saadun tiedon mukaan Hollanti on ensimmäisenä maana EU:ssa löytänyt liikaa melamiinia kiinalaisista Koala-kekseistä sekä White Rabbit karkeista. Näitä tuotteita on toimitettu pieniä määriä (yhteensä alle 100 kg) myös Suomeen. Ne on vedetty pois markkinoilta viranomaisten valvonnassa. Tuotteiden sisältämä melamiini ei Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) lausuntoon viitaten aiheuta kuluttajalle terveysvaaraa.

Tuontituotteiden rajavalvontaa on kiristetty

Kiinasta peräisin olevien maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-maihin ei ole sallittua. Tämän lisäksi kaikki sellaiset elintarvikkeet, kuten keksit ja karamellit, jotka sisältävät vähintään 15 % maitotuotteita on nyt tutkittava melamiinin suhteen maahantuonnin yhteydessä. Näillä toimenpiteillä estetään mahdollisesti melamiinilla saastuneiden tuotteiden maahantuonti.

Valvontaviranomaiset tarkastavat jo markkinoilla olevia tuotteita

Kiinalaisia maitoa sisältäviä tuotteita on tuotu myös Suomeen ennen suojapäätöksen asettamista. Evira on ohjeistanut kunnallisia valvontaviranomaisia tarkastamaan markkinoilla olevia kiinalaisia tuotteita, jotka sisältävät maitoa. Epäilyttävät tuotteet tutkitaan Evirassa. Tutkimukset käynnistyvät viikolla 41.

Lisätietoja
Ylitarkastaja Pirkko Kostamo 020 772 4236, 050 386 8436, pirkko.kostamo at-merkki-kapea.gifevira.fi
6.10. alkaen Ylitarkastaja Ulla Karlström 020 772 4288, 040 4877798, ulla.karlstrom at-merkki-kapea.gifevira.fi

 

Aihealueet: