Suomesta ei löytynyt naudanlihana myytyä hevosenlihaa

21.7.2014

<p>Touko-kesäkuussa 2014 toteutetussa valvontaprojektissa Suomesta ei löytynyt elintarvikkeita, jotka olisivat sisältäneet merkitsemätöntä hevosenlihaa.&nbsp; Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran johtamassa hankkeessa tutkittiin yhteensä 50 markkinoilta kerättyä elintarvikenäytettä mahdollisen hevosenlihan toteamiseksi.</p>

"Tältä tuloksen tuleekin näyttää. Kuluttajan on voitava luottaa siihen, että elintarvikkeen liharaaka-aine on ainoastaan sitä eläinlajia, joka on ilmoitettu pakkausmerkinnöissä”, painottaa ylitarkastaja Jussi Peusa Evirasta.

Valvontaprojekti toteutettiin kaikissa EU-maissa Euroopan komission antaman näytteenottosuosituksen mukaisesti. Suomessa näytteet otti ennalta ilmoittamatta seitsemän kunnallista valvontaviranomaista eri puolilta maata Eviran ohjeiden mukaisesti. Näytteitä otettiin vähittäismyynti- ja tarjoilupaikoista, tukkukaupoista, varastoista ja valmistajilta.

Tutkitut elintarvikkeet olivat myyntiä varten paloiteltua lihaa, jauhelihaa, raakalihavalmisteita kuten kebablihaa ja hampurilaispihvejä sekä lihavalmisteita kuten makkaroita, täyslihatuotteita ja lihapyöryköitä. Tutkituista elintarvikkeista 16 oli valmistettu ulkomailla ja 34 Suomessa. Suomessa valmistetuista elintarvikkeista otettiin näytteiksi sekä suurten, valtakunnallisesti toimivien että keskisuurten ja pienten, paikallisesti toimivien yritysten tuotteita.

Elintarvikepetosten vastaista työtä tehostetaan

Elintarvikkeissa tulee olla lainsäädännön mukaiset pakkausmerkinnät, jotka kertovat kuluttajalle muun muassa tuotteeseen käytetyt raaka-aineet sekä valmistajan tai valmistuttajan.

”Jos elintarvikkeessa on käytetty valmistusaineena lihaa, ainesosaluettelosta tulee ilmetä eläinlaji. Elintarvikkeen valmistajalla ja maahantuojalla on vastuu siitä, että elintarvike täyttää lainsäädännön vaatimukset ja että pakkausmerkinnöissä annetaan oikeat tiedot tuotteesta”, Peusa muistuttaa.

Elintarvikepetosten vastaisen työn tehostaminen on nähty tarpeelliseksi koko EU:ssa muun muassa kevään 2013 hevosenlihaskandaalin vuoksi. Touko-kesäkuun 2014 näytteenotto oli jatkoa vuonna 2013 toteutetulle näytteenottoprojektille. Viranomaisten tavoitteena on tunnistaa mahdolliset elintarvikepetokset ja niiden kansainväliset ulottuvuudet entistä paremmin.

Lue lisää:
Vuonna 2013 toteutettu näytteenottoprojekti

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jussi Peusa, tuoteturvallisuusyksikkö, p. 050 379 2862

Aihealueet: