Suomesta löydetty uusi tomaatin taudinaiheuttaja

3.6.2008

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on l&ouml;yt&auml;nyt Suomessa uuden tomaatin taudinaiheuttajan – Tomato apical stunt viroidin (TASVd) – kes&auml;kukkana kasvatetuista k&ouml;ynn&ouml;skoison taimista. Tomaattiviljelm&auml;lle levitess&auml;&auml;n viroidi voisi aiheuttaa merkitt&auml;vi&auml; sadonmenetyksi&auml;. Evira varoittaa tomaatinviljelij&ouml;it&auml; koisokasvien heimon koristekasvien mukana levi&auml;vist&auml; viroideista. </div>

TASVd-viroidi löydettiin Hollannista tuoduista köynnöskoison taimista suomalaiselta kasvihuoneviljelmältä. Viroidi ei aiheuttanut köynnöskoisolle oireita ja se löydettiin pe-runan sukkulamukulaviroidin (PSTVd) kartoitusta varten otetusta näytteestä. Saastuneet kasvierät on hävitetty.

Sekä PSTVd että TASVd voivat olla monilla koristekasveilla täysin haitattomia, mutta aiheuttavat tomaatilla voimakkaita oireita. Oireettomat koristekasvit voivatkin muodostaa reitin viroidien pääsylle tomaatin tuotantoon.

PSTVd ja TASVd leviävät kasvimehussa hyvin helposti muun muassa hoitotoimenpiteiden välityksellä. Kasvien hävittäminen, kasvatustilan ja työvälineiden desinfiointi sekä puhtaan kasvimateriaalin käyttö ovat ainoat keinot torjua viroideja.

Evira kehottaa tomaatin viljelijöitä huomioimaan, että täysin oireettomat koisokasvien heimon koristekasvit saattavat olla PSTVd:n tai TASVd:n saastuttamia. Tärkeä ennaltaehkäisevä keino saastunnan välttämiseksi on kasvattaa muut koisokasvit eri tiloissa kuin tomaatit. Viroidin saastuntaa epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä TE-keskuksen tai Eviran kasvintarkastajaan.

TASVd

TASVd aiheuttaa tomaatilla kasvun pensastumista, lehtien epämuotoisuutta ja kellastumista. Saastuneiden kasvien hedelmät jäävät pieniksi, väriltään kalpean punaisiksi ja niiden säilyvyys alenee huomattavasti.

TASVd on tavattu tomaatintuotannossa Israelissa, Norsunluurannikolla, Indonesiassa, Tunisiassa ja Senegalissa. Koristekasveilta sitä on tavattu myös Euroopassa, ainakin Hollannissa, mutta sen levinneisyyttä ei vielä tarkkaan tiedetä.

PSTVd

Perunan sukkulamukulaviroidi on erityisesti perunan taudinaiheuttaja. Tomaatilla se aiheuttaa lehtiin kuoliolaikkua, lehdyköiden kellastumista ja kasvun pysähtymistä. Perunalla mukuloista tulee pieniä ja sukkulanmuotoisia

PSTVd:tä esiintyy perunantuotannossa useissa maissa, muun muassa Venäjällä ja Kanadassa. Tomaatilla sitä on tavattu ainakin Englannissa, Belgiassa ja Hollannissa.

Viime vuonna PSTVd:tä kartoitettiin EU:ssa pasuunakukista ja köynnöskoisosta ja tulosten perusteella se on näissä kasveissa melko yleinen. Suomesta PSTVd:tä ei ole löydetty.

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Jari Poutanen, p. 02077 25126
Ylitarkastaja Salla Hannunen, p. 02077 25072

Aihealueet: