Suomi ilmoitti 82 elintarvike- ja rehuerästä EU:n RASFF-hälytysjärjestelmään vuonna 2007

7.4.2008

<div>Euroopan yhteis&ouml;n j&auml;senvaltiot ilmoittavat l&ouml;yt&auml;mist&auml;&auml;n terveydelle vahingollisista elintarvike- ja rehuerist&auml; EU:n RASFF-h&auml;lytysj&auml;rjestelm&auml;&auml;n (Rapid Alert System for Food and Feed). Vuonna 2007 Suomi teki 82 ilmoitusta, joista 67 koski elintarvikkeita ja 15 rehuja. Ilmoitukset k&auml;sitteliv&auml;t mm. espanjalaisten paprikoiden torjunta-ainej&auml;&auml;mi&auml;, thaimaalaisten kasvisten salmonelloja, kiinalaisista astioista irtoavia kemiallisia aineita, USA:laisten ravintolisien s&auml;teilytt&auml;mist&auml;, USA:laisen riisin ja maissin muuntogeenisyytt&auml; ja saksalaisten rapsirehujen salmonelloja. </div>

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden aikana hälytysjärjestelmä täydentää jäsenvaltioiden omaa elintarvike- ja rehuvalvontaa ja ennakoi tulevia vaaroja. Jäsenvaltiot voivat siten kohdistaa valvontaansa paremmin.

Suomi liittyi RASFF-järjestelmään EFTA-maana vuonna 1994. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toimii Suomen yhteyspisteenä. Ilmoituksia tehdään sekä rajavalvonnassa kiinni saaduista tuote-eristä että markkinoilla olevista takaisinvedetyistä elintarvikkeista ja rehuista. Rehuihin luetaan myös lemmikkieläinruoat. Kaikkine lisäilmoituksineen järjestelmässä kulki viime vuonna yli seitsemän tuhatta ilmoitusta. Järjestelmän avulla välitetään tietoa, jonka perusteella markkinoilta voidaan poistaa nopeasti terveydelle vahingolliset tuotteet. Valmistusmaan viranomaiset EU:n jäsenvaltioissa ja myös ns. kolmansissa maissa saavat tiedon ilmoituksista ja voivat näin tehostaa valvontaansa. Euroopan unioni voi kieltää huonolaatuisten tuotteiden tuonnin alueelleen tai määrätä kaikki tuontierät tarkastettaviksi.

Suomen tekemien ilmoitusten määrä on noussut vuosittain. Suurin osa aiheista saadaan Tullilaboratorion rajavalvontatutkimuksista. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty kolmisenkymmentä, mm. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa potilaan lautaselta löytyneestä hiirestä belgialaisissa pakastevihanneksissa. Suomalaisista tuotteista ilmoitetaan harvoin.

Järjestelmän kautta saadaan nopeasti tietoa myös EU:n ulkopuolella esiintyvistä epidemioista, esim. hiljattain hondurasilaisen melonin aiheuttamista salmonellatapauksista Kanadassa ja USA:ssa. Sen yhteydessä selvitettiin, onko saman alueen meloneja tullut myös Eurooppaan. Myös italialaisen mozzarellajuuston dioksiineista on ilmoitettu järjestelmän kautta.

Euroopan komissio julkaisee viikoittaisia tietoja RASFF-ilmoituksista ja laatii laajan vuosiraportin. Vuosiraportti 2007 on komissiolla vielä työn alla. Viikkolistat ja vanhat vuosiraportit löytyvät komission internetsivuilta: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Hilpi Jenu, p. 020 77 24311

Aihealueet: