Synefriiniä ja kofeiinia sisältävät ravintolisät pois myynnistä

30.8.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira katsoo, että synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältävät ravintolisät voivat aiheuttaa vakavan terveysvaaran kuluttajille. Siksi ne on vedettävä pois markkinoilta. Evira on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia ottamaan yhteyttä alueensa yrityksiin takaisinvetojen käynnistämiseksi.</p>

Kaikki ravintolisät, joissa on synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä, vedetään pois markkinoilta, koska turvallista käyttöä ei voi varmistaa esimerkiksi käyttöohjein tai varoitusmerkinnöin.

Synefriinin katsotaan voivan aiheuttaa haitallisia muutoksia sydämen ja verisuonten toimintaan sekä keskushermostoon. Kofeiini puolestaan voimistaa synefriinin vaikutuksia.

Synefriini on efedriinin kaltainen aine, jota esiintyy luontaisesti pieniä määriä Citrus-suvun hedelmien kuorissa. Citrus aurantiumista eli pomeranssista valmistetuissa uutteissa synefriiniä voi olla huomattavia määriä.

Yleensä synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä on esimerkiksi valmisteissa, joita käytetään rasvanpolttoon. Tuotteita myydään monien kanavien kautta, muun muassa ulkomaisilla nettisivuilla. Evira katsoo, että kuluttajien on syytä lopettaa näiden tuotteiden käyttö.

Synefriiniä ja kofeiinia sisältävien ravintolisien turvallisuudesta on esitetty epäilyksiä. Tanska ja Ruotsi ovat tekemiinsä riskinarviointeihin perustuen katsoneet, että synerfriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältävät ravintolisät eivät ole turvallisia elintarvikkeina ja että siksi niitä ei voida pitää markkinoilla. Myös Kanada on asettanut rajoituksen synefriiniä ja kofeiinia sisältävien tuotteiden käyttöön.


Neuvoja kuluttajille ravintolisien käyttöön: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/ravintolisat/

Lisätietoja: ylitarkastaja Päivi Kanerva, p. 050 434 2203

Aihealueet: