Tarkastamaton kylvösiemen voi olla vaarallista

10.3.2008

<div>Sertifioimaton ns. harmaa kylv&ouml;siemen voi levitt&auml;&auml; hukkakauraa. Tarkastamattoman siemenen markkinointi on siemenkauppalain mukaan laitonta. Harmaata siemenkauppaa valvotaan viranomaistoimin.</div>

Tarkastamaton kylvösiemen on aina riski hukkakauran leviämisen kannalta. Jos viljaerä on peräisin viljelmältä, jolle ei ole tehty viljelystarkastusta, on satoon saattanut korjuuvaiheessa joutua hukkakauran siementä. Myös viljelyyn käytetyistä koneista, kuten puimureista, kuivureista ja kuljetuskalustosta voi hukkakauraa kulkeutua siemenen joukkoon.

Markkinoilla liikkuu sertifioimattoman siemenen kauppiaita. Tällaisen, ns. harmaan siemenen kauppa on siemenkauppalaissa kielletty. Kauppaa valvotaan ja kiinnijääminen voi johtaa syytetoimiin. Siemenkauppalakia valvovat Evira, TE-keskukset ja tulli.

Jos viljelijä saa hukkakauran peltolohkoilleen tarkastamattoman siemenen mukana, on torjunnasta aiheutuviin kustannuksiin erittäin vaikea saada jälkeenpäin korvauksia siemenen toimittajalta. Sertifioimattoman siemenen riskit jäävät sitä käyttävän viljelijän vastuulle.

Lisätietoa hukkakaurasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/siemenet/hukkakaura/

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Jari Poikulainen, Evira, p. 040 719 1075
Ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto, Evira, p. 040 833 2482
sähköpostiosoite etunimi.sukunimi@evira.fi

 

Aihealueet: