Tarkastettua kylvösiementä kannattaa käyttää

11.4.2014

<p>Sertifioitu eli virallisesti tarkastettu ja hyväksytty kylvösiemen takaa sekä ammattilaiselle että kotipuutarhurille laadukkaan sadon. Sertifioitu siemen on aina pakkauksessa ilmoitettua lajiketta. Lisäksi se itää hyvin eikä siinä esiinny haitallisia kasvitauteja tai hukkakauraa.</p>

Kylvösiemeneksi saa Suomessa markkinoida vain sertifioitua siementä. Tämä koskee myös maatilojen välistä siemenkauppaa. Siemenkauppalakia on noudatettava tavanomaisen tuotannon lisäksi myös luomutuotannossa.

Sertifioidun siemenen tunnistaa pakkaukseen kiinnitetystä virallisesta vakuustodistuksesta. Vakuustodistukseen merkitään muun muassa siemenen laji ja lajike, siemenluokka, kauppaerän tunnus ja näytteenoton ja itävyyden määrittämisajankohta. Lisäksi vakuustodistuksesta selviää itävyys, puhtaus, tuhannen siemenen paino ja tiedot pakkaajasta.

Tarkastamattoman kylvösiemenen ostaja vailla kuluttajansuojaa

Sertifioidun siemenen kaupassa pätee niin sanottu ankaran vastuun periaate: viljelijä on oikeutettu vahingonkorvaukseen, jos kylvösiemen ei ole siitä annettujen tietojen mukaista tai siinä on muu virhe.

”Tarkastamattoman eli harmaan siemenen ostaja puolestaan jää vaille sitä kuluttajansuojaa, jonka saa sertifioitua siementä ostaessaan. Jos harmaan siemenerän mukana tilalle leviää esimerkiksi hukkakauraa, ostaja vastaa itse syntyneestä vahingosta”, toteaa ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Siemenen laadusta tinkiminen voi lisätä rikkakasvien torjunnasta aiheutuvia kustannuksia, nostaa korjuukustannuksia ja aiheuttaa sadon määrän ja laadun alenemisesta johtuvia ylimääräisiä menetyksiä.

Evira hyväksyy siemenpakkaamot ja valvoo markkinointia

Vain Eviran hyväksymä siemenpakkaamo saa pakata sertifioitua kylvösiementä. Hyväksyttyjä siemenpakkaamoita on Suomessa 156 kappaletta. Hyväksyttyjen pakkaamoiden luettelo julkaistaan Eviran nettisivuilla.

Kylvösiementen markkinointia valvovat Eviran omat tarkastajat, ELY-keskusten tarkastajat sekä tulli.

Lue lisää Eviran sivuilta

Siementen tuottamisesta ja tarkastamisesta
Siementen pakkausluvasta 
Luettelo hyväksytyistä siemenpakkaamoista (pdf, 24 kt)

Lisätietoja:

Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Ritva Vallivaara-Pasto, Evira, p. 040 833 2482
Ylitarkastaja Kristiina Sulkonen, Evira, p. 040 833 2484

 

 

Aihealueet: