Tarkista tuontivaatimukset jos harkitset koiran ostoa ulkomailta

3.7.2008

<div>Eviran tietoon on tullut viime viikkoina useita tapauksia, joissa ns. ilmoita ilmaiseksi – medioissa on kaupiteltu kääpiökoirien pentuja edulliseen hintaan. Myyjien yhteystiedot johtavat Afrikan Kameruniin. Vaikka näissä tapauksissa on mitä ilmeisimmin kyseessä olemattomien eläinten kauppa, on myös muiden koiranpentujen ja lemmikkieläinten osto ulkomailta yleistynyt. </div>

Evira haluaa kiinnittää huomiota eläinten tuontivaatimuksiin, jotka vaihtelevat eläinlajin ja alkuperämaan mukaan. Jos maahantuotava eläin ei täytä maahantulovaatimuksia, se joko palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan. Suomessa ei tällä hetkellä ole karanteenimahdollisuutta. Eläimen palautuksesta tai lopetuksesta aiheutuvista kustannuksista vastaa eläimen tuoja.

EU:n alueelta tuotaessa koiralta ja kissalta vaaditaan pääsääntöisesti, että se on rokotettu rabiesta eli raivotautia vastaan ja käsitelty ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Eläimen pitää olla tunnistusmerkitty jo rokotushetkellä. Tuontia varten vaaditaan myös lemmikkieläinpassi. EU:n ulkopuolisista maista tuotaville eläimille säädökset ovat tiukemmat. Tuotaessa koiria tai kissoja maista, joissa esiintyy raivotautia, on vaatimuksena myös raivotautivasta-aineiden määritys. Raivotautivasta-ainetutkimus voidaan tehdä aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen, ja se on tehtävä vähintään kolme kuukautta ennen tuontia.

Koiran- tai kissanpentujen tuonti esimerkiksi Afrikasta ei ole mahdollista ilman raivotautivasta-ainetutkimusta. Vaadittavien varoaikojen takia koiran- tai kissanpentu on käytännössä noin puolen vuoden ikäinen, ennen kuin maahantulovaatimukset täyttyvät. Rahtina lähetettäviltä lemmikeiltä vaaditaan lisäksi eläinlääkärintarkastus enintään 24 tuntia ennen eläimen lähettämistä. Tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että eläin on terve ja kykenee kestämään kuljetuksen määränpäähän. EU:n ulkopuolisista maista ilman saattajaa lähetettäville lemmikkieläimille tehdään lisäksi maksullinen eläinlääkinnällinen rajatarkastus.

Lisätietoja lemmikkieläinten maahantulosäädöksistä löytyy Eviran sivuilta www.evira.fi > Eläimet ja terveys > Tuonti ja vienti

Maahantuloneuvontaa lemmikkieläinten tuojille saa myös sähköpostitse osoitteella ehyt@evira.fi tai arkisin klo 9.00-11.00 numerosta 020 690 991.

Lisätietoa:

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, Evira:
Ylitarkastaja Virva Valle, puh. 020 77 24309
Ylitarkastaja Sanna Varjus, puh. 020 77 24225


Aihealueet: