Tarkkaile koloradonkuoriaista - leviämisriski nyt suurimmillaan

28.6.2007

<div>Koloradonkuoriainen ei vielä ole onnistunut asettumaan pysyvästi perunan tuholaiseksi maahamme, vaikka niitä kulkeutuu tänne vuosittain. Tänä vuonna niistä ei ole vielä tehty havaintoja, mutta niiden leviämisriski ilmavirtausten mukana Suomeen on nyt suurimmillaan. Myrskyt ja voimakkaat kaakkoistuulet voivat tuoda koloradonkuoriaisia kauempaakin etelästä ja kaakosta, missä niitä esiintyy runsaasti.</div>

Koloradonkuoriaisten hävittäminen onnistuu varmimmin, jos niiden esiintymät havaitaan ja torjutaan ajoissa. Koloradonkuoriaisia on aiempina vuosina löydetty Etelä-Karjalasta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta. Erityisesti näillä alueilla perunapeltoja on syytä tarkkailla säännöllisesti koloradonkuoriaisen varalta. Tärkeää on tarkastaa myös pellot, joilla kasvoi varhaisperunaa viime vuonna. Kuoriaiset ovat voineet elää varhaisperunan korjuusta pellolle jääneillä varsilla ja jäädä loppukesän tarkastuksissa huomaamatta.

Heinäkuussa perunapelloilta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia, munaryhmiä ja toukkapesäkkeitäkin. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Sen keltaisessa kuperassa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen keltaiset mannaryynin kokoiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukat ovat aluksi väriltään tummia ja muuttuvat kasvaessaan kirkkaan oransseiksi.

Koloradonkuoriainen on vaarallinen kasvintuhooja, jonka löytymisestä tai epäilystä on ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaiselle. Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jaana Hietala  puh. 020 77 25043
Vanhempi tarkastaja Atro Virtanen puh. 020 77 25047
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: