Tiedote Etelä-Ranskassa matkustaneille - Botulismia oliivi- ja tomaattilevitteistä

9.9.2011

<p>Evira on saanut RASFF-hälytysjärjestelmän (Rapid Alert for Food and Feed) kautta tiedon ihmisten sairastumisesta botulismimyrkytykseen Ranskassa. Sairastuneita on ollut yhteensä kahdeksan. Viranomaisten selvityksen mukaan ruokamyrkytystapausten aiheuttajana on ollut saman tuottajan kaksi eri tuotetta.</p>

Tuotteet ovat erityisesti levitteinä käytettävät oliivitapenade manteleilla (Tuotenimi Tapenade verte aux amandes) ja tartinade, levite kuivatuista tomaateista (tuotenimi Tartinade de tomates séchées). Valmistajan varastossa olleista eristä on tunnistettu Clostridium botulinum-bakteerin toksiinia.

Tuotteiden valmistaja on nimeltään La Ruche, joka on myynyt näitä tuotteita ainoastaan eteläisessä Ranskassa. Tuotteet ovat olleet myynnissä tämän vuoden toukokuun lopusta lähtien. Kyseessä olevat tuotteet ovat kaikki samalla erätunnuksella 112005 sekä samalla parasta ennen -päiväyksellä 16/12/2012. Tuotteita on myyty 180 g:n lasipurkeissa tuotemerkeillä

  • Les Delices de Marie-Claire
  • Terre de Mistral
  • Le Secret d’Anaïs

Koska kyseessä on vakavaa tautia aiheuttava bakteeri, Evira kehottaa kaikkia Etelä-Ranskassa matkustaneita ja näitä tuotteita mahdollisesti ostaneita henkilöitä hävittämään ne.

Mikäli henkilö on syönyt ko. tuotteita ja ilmenee epäilyttäviä oireita, kehotetaan ottamaan yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen. Botulismin itämisaika on yleensä 12 - 36 tuntia. Ensimmäiset oireet ovat uupumus ja heikkouden tunne, ja niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Hengityksen lamaantuminen johtaa kuolemaan, mikäli hoitoa ei aloiteta nopeasti. Toipuminen voi kestää useita viikkoja.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 020 77 24271

Aihealueet: