Tietoa märehtijöiden bluetongue-tartunnasta

18.8.2006

<div>Bluetongue on märehtijöiden virustauti, joka leviää ja tarttuu hyönteisten puremien välityksellä. Virus ei tartu ihmisiin.</div>

Bluetongue-viruksen tärkein levittäjä Euroopassa on Culicoides imicola -lajiin kuuluva polttiainen. Tätä polttiaislajia ei esiinny Suomessa. Kyseistä polttiaista esiintyy nykyisin Välimeren maissa ja Pohjois-Afrikassa. Ilmaston lämmetessä nykyisestä vähintään 2 oC asteella, polttiainen voisi levitä Välimeren alueelta pohjoisemmaksi koko Ranskan, Sveitsin, Italian, Slovenian, Bosnia-Herzegovinan, Kroatian ja Bulgarian alueelle.

Bluetongue-tartuntaa esiintyy trooppisella ja subtrooppisella alueella, joilla hyönteisvälittäjä on aktiivinen ympäri vuoden. Euroopassa tartuntaa esiintyy Portugalissa, Espanjassa,  Ranskassa (Korsika), Italiassa, Kreikassa ja Balkanin maissa. Hollannin eteläosassa on elokuussa 2006 todettu lampailla bluetongue-viruksen vasta-aineita ja tilannetta selvitetään. Bluetongue-tartunta lampaalla on varmistettu Hollannissa 18.8. Suomessa bluetongue-tartuntaa ei ole koskaan todettu.

Oireet vaihtelevat suuresti ja niitä esiintyy märehtijöistä yleensä vain lampailla ja jollain villeillä märehtijöillä (peuroilla). Suurin osa tartunnoista on oireettomia. Äkillisessä taudissa lampaalle nousee korkea muutaman päivän kestävä kuume. Suun ja sierainten limakalvot turpoavat ja tulehtuvat, niillä voi olla haavaumia ja syöpymiä ja kuolioita. Myös kieli voi turvota ja muuttua siniseksi. Sorkkien alueella voi olla tulehduksia esim. ruununrajassa ja tästä seuraa ontuminen. Lisäksi voi esiintyä mm. luomisia ja keuhkokuumetta. Oireilevat eläimet joko kuolevat 8-10 päivän sisällä tai selviävät hengissä, mutta niiden toipuminen kestää hyvin pitkään. Tauti voi aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita.

Taudin diagnoosi perustuu vasta-aineiden tai viruksen toteamiseen.

Lisätietoja:
Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Ulla Rikula, Evira, puh. 020 77 24585
Professori Liisa Sihvonen, Evira, puh. 050 553 9226

Lue lisää aiheesta Euroopan komission verkkosivuilta: Bluetongue in the Netherlands confirmed

Aihealueet: