Toiko Asta-myrsky koloradonkuoriaisia Suomeen?

2.8.2010

<p>Viime viikolla torstain ja perjantain välisenä yönä riehunut Asta-myrsky oli poikkeuksellisen raju. Kovat myrskytuulet ulottuivat Kaakkois-Suomen yli aina Keski-Pohjanmaalle saakka. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan on mahdollista, että Asta-myrsky on saattanut kuljettaa koloradonkuoriaisia Suomeen. Evira pyytääkin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustojaan koko Asta-myrskyrintaman alueella.</p>

Vuonna 2002 riehunut Unto–myrsky toi mukanaan koloradonkuoriaisia erityisesti Kaakkois- ja Itä-Suomen alueelle n. 350 perunapellolle. Ajankohta oli tuolloin kuoriaisen luontaisen leviämisvietin kannalta otollinen. Nyt 30.7. ollut Asta-myrsky on silti saattanut vielä kuljettaa kuoriaisia Laatokan lounaisosista mukanaan.

Jos kuoriaisia on myrskyn sekaan joutunut, suuri osa on todennäköisesti talvehtineiden ja alkukesällä lisääntyneiden kuoriaisten toisen polven aikuisia. Nämä aikuiset eivät enää kovin aktiivisesti aloita lisääntymistä, vaan ne syövät perunan lehtiä ja kaivautuvat sen jälkeen syvälle maahan talvehtimaan. Osa voi kuitenkin vielä munia, erityisesti jos myrskyn mukana on tullut myös elossa olevia talvehtineita naaraita.

Evira pyytääkin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustojaan erityisesti koko Asta-myrskyrintaman alueella, nyt myös Keski-Pohjanmaalla. Koloradonkuoriaista epäiltäessä pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä alla olevaan koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.

Perunakasvustosta voi löytää aikuisia kuoriaisia ja sen munaryhmiä, myöhemmin mahdollisesti myös toukkia. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on väriltään oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset kelta-oranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä perunan lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunan tuholaisista. Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Yhteystiedot sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja: Jaostopäällikkö Raija Valtonen, p. 040 560 2510

 

Aihealueet: