Tuhti tietopaketti valottamaan elintarvikkeiden mikrobiologisia vaaroja

2.7.2010

<p>Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat -julkaisu on perusteellinen <br />selvitys mikrobiologisten vaarojen esiintymisestä elintarvikkeiden tuotantoketjussa. Julkaisu sisältää päivitettyä perustietoa lähes neljästäkymmenestä bakteereihin, viruksiin, loisiin ja prioneihin kuuluvasta taudinaiheuttajasta. Raportti palvelee sekä eri viranomaisia ja tutkijoita että aihepiiristä kiinnostuneita kuluttajia.</p>

Julkaisussa kuvataan kattavasti mikrobiologisten vaarojen esiintyminen elintarvikkeissa ja niiden tuotantoketjussa. Se toimiikin tietolähteenä elintarvikkeiden valvontaketjussa, etenkin terveysvaaratilanteissa ja niiden ennaltaehkäisemisessä. Yrittäjille oppaasta on hyötyä omavalvontasuunnitelmien laadinnassa, erityisesti prosesseihin liittyvien vaarojen kartoituksessa ja arvioinnissa.

Teos on laaja tietopaketti elintarvikkeiden välityksellä leviävistä tärkeimmistä mikrobiologisista terveysvaaroista, ja se sisältää päivitettyä perustietoa lähes neljästäkymmenestä bakteereihin, viruksiin, loisiin ja prioneihin kuuluvasta taudinaiheuttajasta.

Julkaisussa mainitaan kunkin taudinaiheuttajan osalta sen aiheuttamat terveydelliset haittavaikutukset, esiintymisen ihmisissä, eläimissä, elintarvikkeissa ja ympäristössä sekä esitellään taudinaiheuttajan aiheuttamia epidemioita Suomessa ja ulkomailla. Teos osoittaa myös pellolta pöytään -ketjun kohdat, joissa raaka-aine tai elintarvike voi saastua ja joissa taudinaiheuttaja voi lisääntyä. Julkaisussa kerrotaan tekijät, jotka voivat johtaa tartuntaan tai ruokamyrkytykseen ja esitetään taudinaiheuttajan kannalta tärkeimmät valvontatoimet ja riskinhallintakeinot.

Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat -julkaisu on tarkoitettu laajalle käyttäjäryhmälle, niin yleisesti aihepiiristä kiinnostuneille kuin ammattilaisille kuten ympäristöterveyden valvontaviranomaisille, laboratorioille sekä alan yritysten ja oppilaitosten käyttöön.

Julkaisu on luettavissa Eviran verkkopalvelussa ja tilattavissa myös painettuna kirjana.
http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/?a=view&productId=122

Kirjoittamiseen on osallistunut laaja joukko alan asiantuntijoita Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, Helsingin yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Julkaisu on päivitetty versio EVI-EELA oppaasta 1/2003 Elintarvikkeiden ja talousveden mikrobiologiset vaarat.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Saija Hallanvuo, p. 040 489 3448
Erikoistutkija, jaostopäällikkö Tuula Johansson, p. 050 435 1714

Aihealueet: