Tulipolte voi levitä Virosta tuoduista taimista

26.7.2013

<p>Vaarallinen tulipolte-niminen kasvitauti voi levitä Suomeen Virosta tuoduista hedelmäpuiden ja koristepensaiden taimista. Sen vuoksi erityisesti omena- ja päärynäpuiden taimien tuontia Virosta on syytä välttää. EU:n ulkopuolelta tulipoltteen isäntäkasvien tuonti on kokonaan kielletty.</p>

Virossa havaittiin tulipoltetta (Erwinia amylovora) vuonna 2012 omena- ja päärynäpuissa viidellä paikkakunnalla. Tautia esiintyy kaikissa Euroopan unionin maissa lukuun ottamatta Suomea ja Portugalia.

Virosta tuodut taudin isäntäkasvien taimet ovat nyt erityinen riski, koska tauti leviää pääasiassa saastuneista taimista. Taudin isäntäkasveja ovat omenat, päärynät, pihlajat, tuomipihlaja, orapihlajat, aroniat, tuhkapensaat, ruusukvitteni, kvitteni, japaninmispeli, mispeli, tulimarjat ja pastorinpunamarja.

EU on hyväksynyt Suomen tulipoltteen suoja-alueeksi, jonne taudin leviäminen pyritään estämään. Suoja-alueelle saa kuljettaa vain terveitä taimia. Tämän vuoksi virolaisen myyjän pitää kiinnittää Suomeen tuotaviin tulipoltteen isäntäkasveihin erityinen ZP-kasvipassi. Se on lipuke, jossa on merkinnät ZP, Viron maatunnus EE sekä viljelijän rekisterinumero. Passi osoittaa, että kasvit ovat peräisin tulipoltteesta vapaalta alueelta ja viranomaisen valvomalta taimitarhalta.

Ohjeita Virosta taimia omaan käyttöön ostaville

• Vältä tuomasta tulipoltteen isäntäkasveja Virosta, erityisesti omena- ja päärynäpuiden taimia.
• Älä osta tulipoltteen isäntäkasveja toreilta tai yksittäisiltä kaupustelijoilta.
• Kiinnitä huomiota taimen ulkonäköön. Jos taimi on huonokuntoisen näköinen, älä osta sitä.
• Varmista, että ostamallasi taimella on ZP-kasvipassi.
• Säilytä taimessa oleva kasvipassi. Jos taimessa alkaa myöhemmin esiintyä tulipoltteen oireita, viranomaiset voivat passin tietojen perusteella jäljittää taimen alkuperän.

Tulipolte on bakteerin aiheuttama, vaaralliseksi luokiteltu kasvitauti. Tulipolte aiheuttaa aluksi versojen lakastumista ja mustumista, leviää vähitellen paksumpiin oksiin ja runkoon ja johtaa lopulta koko kasvin kuolemiseen.

EU-maista Suomi, Viro ja Portugali ovat tulipoltteen suoja-alueita koko valtion laajuisesti. Monilla EU-mailla kuten Hollannilla on lisäksi pienempiä tulipoltteesta vapaita alueita, joilta taudin isäntäkasveja saa tuoda suoja-alueille ZP-kasvipassilla. Viro voi säilyttää suoja-alueoikeutensa, mikäli se onnistuu taudin hävittämisessä.


Tietoa ja kuvia tulipoltteesta:
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset > Tulipolte

Usein kysyttyä > Tulipolte

Kasvien tuontiehdot matkustajille (pdf, 108 kt)

Lisätietoja:
jaostopäällikkö Raija Valtonen, p. 040 560 2510

Aihealueet: