Tuore väitöstutkimus edistää porsaille tarkoitettujen eläinrokotteiden kehitystä

2.11.2007

<div>ELL Miia Jakava-Viljasen 2.11.2007 tarkastettavan väitöstutkimuksen tavoitteena oli seuloa sian omia laktobasilleja ja kehittää niistä suun kautta annettavia rokotekantajia porsaiden vieroitusripuliin ja ödeematautiin, joita vastaan ei vielä ole suojaavaa bakteerirokotetta. Syötävien rokotteiden etuna ovat niiden antamisen helppous ja edulliset valmistuskustannukset, mitkä ovat erityisesti eläinlääkinnässä tärkeitä tekijöitä.</div>

Eläinlääketieteessä bakteerien ja niiden tarttumismekanismien tutkiminen merkitsee mahdollisuutta kehittää tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyyn uusia mikrobiologisia tuotteita. Infektiotautien ennaltaehkäisyssä tärkeä kehityssuunta on probioottien eli terveyttä edistävien bakteerien hyödyntämisen ohella uusien rokotekantajien kehittäminen. ELL Jakava-Viljasen tutkimuksessa tarkastellut laktobasillukset ovat tässä suhteessa mielenkiintoisia, koska parhaimmassa tapauksessa rokotemolekyyliä voidaan tuottaa probioottisessa kannassa ja siten maksimoida näistä bakteerista saatava hyöty.

Maitohappobakteerit, erityisesti laktobasillit toimivat porsaiden luonnollisena suojana taudinaiheuttajia vastaan auttamalla säilyttämään eläinten suoliston tasapainon. Näiden bakteereiden on havaittu edistävän porsaiden kasvua ja rehusta saatavaa hyötyä. Laktobasillien vaikutusmekanismit tunnetaan kuitenkin edelleen puutteellisesti.

Monien Lactobacillus -kantojen tiedetään kiinnittyvän suolen seinämään ja suolilimaan, mikä estää muiden bakteerien kasvua. Laktobasillit saattavat siten suojata isäntää suolistoinfektioilta, sillä näin samoja reseptoreja käyttävien haitallisten bakteereiden kiinnittyminen suoleen estyy.

Laktobasillien pintakerrosproteiinit muodostavat yhtenäisen proteiinikuoren bakteerisolun ulkopinnalle ja ovat usein tarttumiskykyisiä. Ulkokuorensa muodostamiseksi solu tarvitsee noin puoli miljoonaa proteiiniyksikköä. Tämän vuoksi sekä pintakerrosproteiinien geenien ilmentymissignaaleilla että itse proteiineilla on monia bioteknisiä sovellusmahdollisuuksia. Useilla tautia aiheuttavilla bakteereilla tarttumisproteiinit sijaitsevat tarttumiskarvoissa, fimbrioissa, jotka ovat hiusmaisia proteiinirakenteita.

ELL Jakava-Viljasen väitöstutkimuksessa luonnehdittiin erään tunnetun Lactobacillus -kannan pintakerrosproteiineja sekä eristettiin ja tunnistettiin molekyylibiologisilla menetelmillä sian suolistosta ja ulosteesta uusia pintakerrosproteiineja ilmentäviä Lactobacillus -lajeja. Lisäksi tutkittiin näiden kantojen kykyä tarttua suolen epiteelisoluihin ja soluväliaineisiin. Tutkimuksessa luonnehdittiin myös F18-fimbrian geenitoiminnan yksikön, operonin rakennetta. Tutkimuksessa osoitettiin fimbrian FedF-proteiini adhesiiniksi, joka välittää E. colin tarttumisen porsaan suolen epiteelisoluihin. F18-fimbriaa ilmentävät kolibakteerit aiheuttavat porsailla vieroitusripulia ja ödeematautia.

ELL Miia Jakava-Viljasen väitöstutkimus Characterization of porcine-spesific surface (S-) layer protein carrying Lactobacillus species, S-layer proteins and the adhesin of Escherichia coli F18 fimbriae − potential applications for Veterinary Medicine (Sian laktobasillien, Lactobacillus pintakerrosproteiinien ja Escherichia coli F18-fimbrian adhesiinin luonnehdinta - tutkimuksen hyödyntäminen eläinlääketieteessä) tarkastetaan 2.11.2007 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.
Yliopistollisen eläinsairaalan Paatsama-salissa (Viikintie 49) klo 12.

Tutkimus kuuluu peruseläinlääketieteen alaan. Vastaväittäjänä on professori Seppo Salminen (Turun yliopisto) ja kustoksena toimii professori Airi Palva (Helsingin yliopisto).

ELL Miia Jakava-Viljasen väitöstutkimus on luettavissa pdf-muodossa Eviran internetsivuilla www.evira.fi > Julkaisut > Selaa ja tilaa julkaisuja > Evira tutkimuksia 2007/Evira Research Reports 2007 > Evira Research Report 3/2007

Lisätietoja:

ELL Miia Jakava-Viljanen, virologian tutkimusyksikkö, Evira,
puh. 050 351 0308, 020 77 24587, miia.jakava-viljanenat-merkki.gifevira.fi

Aihealueet: