Tuorevihannesten välityksellä levinnyt norovirus aiheutti laajan vatsatautiepidemian Pirkanmaalla

29.9.2006

<div>Heinäkuun lopussa yli 400 henkilöä sairastui Pirkanmaalla vatsatautiin, jonka aiheutti norovirus. Tutkimustulosten mukaan tuoreiden salaattivihannesten syönti oli yhteydessä sairastumisiin.</div>

Tampereella sairastuneita oli n. 300 ja Valkeakoskella n. 120. Lisäksi sairastuneita oli myös muissa Tampereen lähikunnissa. Valtaosa sairastapauksista ilmeni eri lounasravintoloiden asiakkailla. Epidemiaa selvitettiin kyselytutkimuksella, johon osallistui Tampereelta yhdeksän ja Valkeakoskelta yhden lounasravintolan asiakkaita.

Lounasravintoloissa syöneistä noin puolet sairastui vatsatautiin. Tavallisimmat oireet olivat oksentelu, ripuli, vatsakipu ja pahoinvointi, osalla oli myös kuumetta tai päänsärkyä. Valtaosalla oireet alkoivat 26.–27.7. ja päättyivät kolmen vuorokauden kuluessa. Noin viidesosa sairastuneista joutui hakeutumaan lääkäriin.  Potilasnäytteistä eristettiin norovirus. Jatkotutkimuksissa eri paikkakuntien norovirukset pystyttiin tyypittämään samaksi genotyypiksi, mikä vahvisti näyttöä epidemian yhteisestä alkuperästä.

Kyselytutkimuksen perusteella lounasravintoloiden tuoreiden salaattivihannesten syönti lisäsi sairastumisriskiä. Ravintoloilla oli yhteinen tuorevihannesten toimittaja. Ravintoloista tai vihannesten toimittajalta otetuista elintarvikenäytteistä norovirusta ei kuitenkaan pystytty osoittamaan. Vihannestentoimittajan tiloihin tehdyssä tarkastuksessa ei todettu puutteita kasvisten käsittelyssä. Tartunnan aiheuttajatuotetta ei kysely- tai elintarvikenäytteiden perusteella pystytty varmasti osoittamaan. Ravintoloihin oli toimitettu sekä kotimaisia että ulkomaisia vihanneksia. On mahdollista, että yksi viruksella saastunut tuote-erä on levittänyt virusta laajemmin samana päivänä käsiteltyihin tuotteisiin.

Kyseessä on suurin Suomessa kuvattu ruoan välityksellä levinnyt norovirusepidemia. Aikaisempina vuosina norovirus on aiheuttanut useita suuria, jopa tuhansia sairastuneita käsittäviä, talousvesivälitteisiä epidemioita. Norovirusinfektio on helposti tarttuva, ja jo pieni määrä taudinaiheuttajaa elintarvikkeessa riittää aiheuttamaan sairastumisen. Lisäksi virus tarttuu helposti suoraan henkilöstä toiseen tai kosketuspintojen kautta. Huolellinen elintarvikkeiden käsittely ja käsihygienia ovat paras tapa ehkäistä norovirustartuntaa.

Lisätietoja:

Kansanterveyslaitos:
Sirpa Pajunen
Tartuntatautilääkäri
p. (09) 4744 8557

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira:
Taina Niskanen
Ylitarkastaja
p. 020 77 24318

Tampereen ympäristövalvonta
Tuire Merivirta
Kaupungineläinlääkäri
p. 020 71 66393

Valkeakosken ympäristövalvonta
Pertti Hyvärinen
Terveystarkastaja
p. (03) 576 6669

Aihealueet: