Tuotantotappioita aiheuttavat eläintaudit levisivät Suomeen

7.7.2014

<p>Suomeen on levinnyt viime vuosien aikana uusia eläintauteja muun muassa eläinten maahantuonnin seurauksena. Lainsäädännöllä pystytään rajoittamaan tautien maahantuloa vain osittain. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan eläintautitilanne on säilynyt maassa kuitenkin pääosin hyvänä.</p>

Uusia eläintauteja Suomessa ovat muun muassa Mycoplasma bovis ja siipikarjan tarttuva keuhkoputkentulehdus eli IB. Taudit aiheuttavat tiloille eriasteisia tuotantotappioita.

”Vain osaa eläintaudeista voidaan rajoittaa maahantuontiin liittyvällä lainsäädännöllä. Esimerkiksi Schmallenberg-virus, Mycoplasma bovis ja siipikarjan tarttuva keuhkoputkentulehdus eivät ole viranomaistoimin vastustettavia tauteja. Siksi erityisen tärkeitä ovat elinkeinon omat toimet, joilla estetään eläintautien leviämistä. Evira tutki vuonna 2013 paljon näytteitä tartuntojen varalta sekä antoi ohjeita tartuntojen ehkäisemiseksi ja hävittämiseksi”, sanoo jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu Evirasta.

Mycoplasma bovis -tartuntoja eri puolilla Suomea

Mycoplasma bovis -bakteeri on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä naudan hengitystietulehdusten aiheuttajista. Ensimmäisen kerran tautia todettiin Suomessa syksyllä 2012. Vuonna 2013 bakteeri löydettiin yhteensä 11 lihanautatilan ja kahden lypsykarjatilan näytteistä. Tilat sijaitsevat Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Hyönteisten levittämä Schmallenberg-virus aiheutti epämuodostumia karitsoissa ja vasikoissa keväällä 2013. Ennenaikaisten synnytysten syiden ja tankkimaitotutkimusten perusteella viruksen levinneisyysalue tarkentui Kokkola-Kitee -alueen eteläpuolelle.

Siipikarjan IB-tartuntoja on löydetty vuodesta 2009 lähtien. Tautitapausten aiheuttajina ovat olleet rokoteviruksille läheistä sukua olevat virukset. Tartuntojen oireet olivat lieviä.

Salmonella tuotantoeläimillä on Suomessa selvästi harvinaisempaa kuin useimmissa EU-maissa. Uusia salmonellatapauksia todettiin Suomessa vuonna 2013 yhteensä 17 pitopaikassa, kun edellisenä vuonna tapauksia oli 12. Viisi vuotta kestäneet salmonellarehuepidemian torjuntatoimet päättyivät vuonna 2013, kun viimeinen tartunnan saanut eläinten pitopaikka saneerattiin. 

Huomio kansainvälisessä eläinkaupassa

Lakisääteisesti vastustettavien eläintautien tilanne säilyi hyvänä Suomessa vuonna 2013. Helposti leviävistä eläintaudeista todettiin Newcastlen tautia harrastekyyhkysillä, mutta tartunnat eivät levinneet siipikarjatiloille.

Vuoden aikana viranomaiset varautuivat lähialueilta tuleviin uhkiin, kuten afrikkalaiseen sikaruttoon ja raivotautiin. Kansainvälisen eläinkaupan aiheuttamia riskejä viranomaiset pyrkivät minimoimaan tiedottamalla eläinten tuojia. Lisäksi laittomasti maahantuotuja eläimiä jäljitettiin ja tutkittiin. 

Lue lisää:
Eläintaudit Suomessa 2013
Eläinten terveyden valvonta 2013 -raportti
Mycoplasma bovis
Schmallenberg-virus
IB eli tarttuva keuhkoputkentulehdus

Lisätietoja:
ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503

Aihealueet: