Turvalliset mullat, siemenet ja taimet kotipuutarhurin kevättöihin

25.3.2009

<div>Kukoistava puutarha ja viljelypalstan runsas sato ovat jokaisen kotipuutarhurin toiveena. Onnistuneeseen puutarhanhoitoon tarvitaan laadukkaat ja turvalliset tarvikkeet kuten multa, lannoitteet, siemenet ja taimet. </div>

Pyydä mullalle tuoteseloste
Tutustu mullan tuoteselosteeseen. Siitä löytyvät mullan raaka-aineet, käyttötarkoitus, koostumus, valmistaja ja mahdollinen maahantuoja. Myös irtomullan mukaan kuuluu tuoteseloste.

Evira valvoo multien tuoteselostetietojen paikkansapitävyyttä muun muassa ravinneanalyysein. Multatuotteesta voidaan testata lisäksi siinä esiintyvät epäpuhtaudet, rikkakasvien määrä sekä haitalliset taimia vioittavat kasvitaudit. Evirassa määritetään lisäksi multatuotteiden haitallisia metalleja sekä kompostimullan hygieniaa ja kompostien kypsyyttä.

Käytä aina tarkastettua siementä ja siemenperunaa
Itävyys on siementen tärkein ominaisuus. Vihannessiemenpakkauksissa on siemenestä kerrottu mm. laji, lajike, pakkaaja, siemenluokka ja pakkauksen sulkemisaika. Lisäksi pakkauksessa pitää olla teksti: ”EY:n määräysten mukaan hyväksytty kylvösiemen”. Vain osalle lajeista kuten persilja, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku ja kurpitsa on asetettu vähimmäislaatuvaatimukset kuten itävyys.

Jos et ole tyytyväinen siemenen laatuun, ota yhteyttä siemenen myyjään. Siemenen pakkaajalla tai maahantuojalla on vastuu siitä, että siemenet vastaavat pakkausmerkintöjä.

Käyttämällä tarkastettua eli sertifioitua siemenperunaa voit varmistua, ettei puutarhaasi kulkeudu perunan haitallisia kasvintuhoojia. Sertifioitua siemenperunaa myydään puutarha- ja maatalousliikkeissä. Sertifioidun siemenperunan tunnistat virallisesta vakuustodistuksesta.

Laadukkaan taimen mukana ei puutarhaasi livahda tuhoojia
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja.

Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Asianmukaista kasvinsuojelua
Kasvinsuojelu turvaa satoa myös kotipuutarhassa. Rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjumiseksi on käytössä erilaisia keinoja aina kitkemisestä biologiseen ja kemialliseen torjuntaan asti. Kemiallisessa torjunnassa erityisesti kotipuutarhakäyttöön on saatavilla esimerkiksi käyttövalmiita liuoksia ja aerosoleja, joita on helppoa ja turvallista käyttää.

Aiheesta lisää:
www.evira.fi > Etusivu > Taimien ja siementen merkinnät koskevat myös posti- ja nettimyyntiä
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Kasvintarkastus > Ohjeet > Taimitarhakasvien laatuvaatimukset
Evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Tilauspalvelu > Esitteet > Hyvän taimen tuntomerkit
Evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Tilauspalvelu > Esitteet > Vihannesten siemenpakkaukset suurennuslasin alla
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Siemenperuna
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Lannoitevalmisteet
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Kasvintarkastus
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Kasvinsuojeluainerekisteri
evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Kasvinsuojeluaineet

Lisätietoja:
Arja Vuorinen, ylitarkastaja, p. 040 841 9809 (maanparannusaineet ja komposti)
Liisa Maunuksela, erikoistutkija, p. 040 548 0372 (analyysit)
Hanna Kortemaa, yksikönjohtaja, p. 040 833 2486 (siemenet ja siemenperuna)
Kari Nurmi, ylitarkastaja, p. 040 548 0372 (taimet)
Marja Suonpää, ylitarkastaja, p. 020 77 25184 (kasvinsuojeluaineet)


Aihealueet: