Usalaisessa maapähkinävoissa ja -tahnassa salmonellaa

2.2.2009

<div>USA:ssa on vedetty pois markkinoilta siellä valmistettuja maapähkinää sisältäviä tuotteita, joissa on todettu Salmonella Typhimurium -bakteeria. USA:n Elintarvike- ja lääkevirasto FDA on julkaissut internetsivullaan www.fda.gov listat nimeltä mainituista tuotteista, joita epäillään epidemian aiheuttajaksi. </div>

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat raportoineet jo yli 500 ihmisen sairastumisen Salmonella Typhimuriumin takia. Sairastumisten aiheuttajaksi on jäljitetty Blakelyssä Georgiassa sijaitsevan Peanut Corporation of American (PCA) valmistamat maapähkinävoi ja maapähkinätahna.

EU:n nopean hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta saadun tiedon perusteella on mahdollista, että kyseisiä salmonellaa sisältäviä tuotteita on myynnissä myös Suomessa. Evira selvittää asiaa. Toistaiseksi Suomen markkinoilta ei ole todettu kyseisiä tuotteita. Evira jatkaa tilanteen selvittämistä muiden valvontaviranomaisten ja elintarvikealan toimijoiden kanssa. Mikäli salmonellan saastuttamia elintarvikkeita todetaan Suomessa, ne vedetään pois markkinoilta ja asiasta tiedotetaan.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Maria Sjöman, p. 020 77 24271, 040 351 6884
Lakimies Hanna Brotherus, p. 020 77 24058, 050 555 3987


Aihealueet: